• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 

 

04. 06. 2024.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ВАНРЕДНОЈ КАНОНСКОЈ ВИЗИТАЦИЈИ ЧЕЛЕБИЋКОГ КРАЈА


а) у Челебићима
У суботу, 1. јуна 2024. године на дан успомене Свештеномученика Патрикија, по лијепом и пријатном времену, Његово Високопреосвештенством  Господин Хризостом, митрополит дабробосански, у пратњи архијерејског  намјесника србињског Високопречасног протојереја-ставрофора Душана Андрића, пречасног ђакона Младена Старовића учинио је ванредну посјету Челебићима и Челебићком крају на граници са Црном Гором.


Високопреосвећени је прво посјетио село Челебиће и храм Успенија Пресвете Богородице  у њему. Након посјете и прегледа храма и објективног сагледавања тешког стања овог историјског храма Високопреосвећени је разговарао са администратором тетимске парохије јерејем Милошем Јањићем о начинима и модалитетима генералне обнове овога храма. То је хитно и приоритетно истакао је Високопреосвећени митрополит.


У наставку посјете Високопреосвећени је обишао новоподигнути скит Светих прародитеља Јоакима и Ане у (на) Челебићима. Након свеукупног сагледавања до сада урађеног Високопреосвећени је изразио своје задовољсто и похвалио подвиг и труд преподобне сестре Минодоре Ружић. Прије непуне двије године благословом Високопреосвећеног Господина Митрополита отпочела је градња скита (монашке келије) тик поред храма у Челебићима. Ускоро се, ако Бог да,  очекује освећење и отварање овог скита.

б) у Ријеци
Источно од Челебића и у непосредној близини храма у Челебићима налази се село Ријека са прекрасном црквом Светог пророка Илије у њему. Овај свети храм је посебан како по својој архитектури тако исто и по природном амбијенту.

в) у Виленићима
Посебно одредиште ове посјете били су остаци некадашњег древног града и цркве у њему, данас смјештеном у селу Виленићима изнад кањона ријеке Таре.  Данашњи обилазак остатака некашњег града  и храма у њему, а којима се врло мало зна,  у Виленићима уистину је историјски догађај. Није се десило у историји да је један јерарх, у овом случају митрополит дабробосански Хризостом, посјетио овај потпуно заборављен  археолошки локалитет у Виленићима. Мало се зна  о некадашњој цркви иако су њени темељи и данас видљиви. Након обиласка ''града'' Високопреосвећени је сишао у ''подград'' испод града, а изнад кањона ријеке Таре и  посјетио новоизграђено етно-камп.

Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.