• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 

 

27. 05. 2024.

НА НИШИЋИМА ИСТОРИЈСКО САБОРОВАЊЕ И СЛАВЉЕ


Данас у суботу, 25. маја 2024. године на дан успомене светог Никодима архиепископа српског  на Нишикој висоравни у храму св. ап. Петра и Павла обиљежена је 150-годишњица од почетка градње цркве  св. ап. Петра и Павла на Нишићима. Данас већ давне 1874. године дични Срби Нишића састали су се на договор да граде храм божији. Захваљујући одлукама познате Париске конференције из 1850/51. године, а којима су тадашње велике силе приморали Отоманско царставо да православним хришћанима Османског царства да право да граде храмове од тврдог материјала. Захваљујући тој Париској декларацији православни Срби су широм ондашње Босне и Херцеговине почели да граде цркве. Једна од тих цркама је и храм св. ап. Петра и Павла на Нишићима.


Овим поводом на Нишићку висораван по први пут у историји ове висоравини дошла су четворица епископа наше Цркве и мноштво свештеника не само из Митрополије дабробосанске већ и из Србије, Њемачке, Аустрије итд.  Са домаћином митрополитом дабробосанским Господином Хризостомом на Нишиће су стигли епископи: новогранички и средњезападно-амерички г. Лонгин, скандинавски (донедавно британско-скандинавски) г. Доситеј и  будимљанско-никшићки г. Методије, који су уз саслужење многобројног свештеномонаштва и свештенсва служили саборну свету архијерејску литургију.


У својим бесједама и обраћањима вјерном народу архијереји су истакли су чврсту православну вјеру и посебан карактер Срба Нишићке висоравни кроз историју. И најновије обнављање запаљене и дјелимично порушене цркве св. ап. Петра и Павла као и данашње саборовање они су потврдили тај свој јединствен карактер и оданост Цркви и светом православљу.


Поводом овог  обиљежавања почетка градње овог храма Високопреосвећени је одликовао Златним орденом Светог Петра дабробосанског Њихова Преосвештенства Господина Лонгина, епископа новограчаничког и средњозападноамеричког и Господина Доситеја, епископа скандинавског. Такође за свесрдно залагање како за обнову храма на Нишићима и за организацију обиљежавања овог 150-годишњег јубилеја  Високопреосвећени је исто тако Златним орденом Светог Петра дабробосанског одликао: протојереја-ставрофора  проф. др. Драгомира Санда и протојереја Зорана Перковића, обојица са Нишићке висоравни.
Уистину је било задовољство, срећа и привилегија данас бити на Нишићкој висоравни, подјелити радост и љубав нишићана према свом завичају и светој Цркви.

Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.