• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 

06. 02. 2024.

ИЗЛОЖБА „У ШАНТИЋЕВОМ ОГЛЕДАЛУ“ У ИСТОЧНОМ НОВОМ САРАЈЕВУ ПОВОДОМ СТОГОДИШЊИЦЕ ОД УПОКОЈЕЊА АЛЕКСЕ ШАНТИЋА

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Господина Хризостома у петак, 2. фебруара 2024. године одржана је изложба чланова Школе иконописа при Православном центру за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски" под називом "У Шантићевом огледалу" поводом стогодишњице од  упокојења великог српског пјесника Алексе Шантића.


Поставку радова чине иконе које се повезују са пјесмама „Свети Сава“, „Пепео Светог Саве“, „Вјеруј и моли“, „Под распећем“, као и пејсажи, а инспирацију за ове радове полазници су нашли у пјесмама: „Јутро на Косову“, „Призрене стари“, „На Кајмакчалану“, „Бока“ „О класје моје“ и друге. Изложба је осмишљења тако да су поред сваког рада истакнуте краснописом и калиграфски исписане пјесме, тако да су посјетиоци могли да се подсјете најљепших родољубивих и лирских пјесама пјесника танане душе и јаких родољубивих осјећања. 


Изложбу су својим наступима уљепшали Музичка секција средњошколског центра Источна Илиџа и Музички састав "Спјев“ који су извели Шантићеве „испјеване пјесме“ „Што те нема“ и „Емина“. Такође, ове вечери публици су представљење најпознатије пјесме Алексе Шантића, које је изрецитовала Милица Мргуд.
Поред културе памћења и неговања успомене на Алексу Шантића за наша покољења веома је значајно да се кроз његову личност и дјело откривају карактер и дубине културе из које потичемо. Управо је и овом изложбом циљ био да се укаже на лик и дјело овог великог пјесника, као и на богато културно наслијеђе српског народа на овим просторима. По ријечима књижевника Милоша Црњанског да ће „опет „млади“ бити они, који ће дати праведну меру. У тешком нагону да се песничке судбине повежу, да се створи непрекидна књижевност даће Алекси Шантићу достојно место певача, чистог и јасног лиризма, који је богомдан и тајно дубок.“

Протојереј-ставрофор Младен Дробњак

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.