• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 

27. 01. 2024.

ПРОСЛАВА СВЕТОГА САВЕ У ФОЧИ


Дан успомене Светитеља Саве, 27. јануара 2024. године свечано је и торжествено прослављен у свим светим храмовима Фоче и Фочанског краја. Посебно свечано и торжествено је било у храму Светитеља Саве у Фочи, којег 26. новембра 2023. године освештао Његова Светост патријарх српски Господин Порфирије са десетином архијереја. Управо је днашња света архијерејска литургија била јубиларна. Наиме, тачно прије десет година (2014) отпочело је богослужење у храму Светога Саве који је још био у градњи.


Данас је свету архијерејску литургију служио Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, а уз саслужење протјереја-ставрофора: проф. др. Владислава Тапловића, декана Богословског факултета и арх. замјеника, проф. др. Ненада Тупеше, проф. др. Дарка Ђога, проф. Љубомира Пријовића, ректора богословије, те јереја Стефана Андрића и  проф. Синише Божића и ђакона проф. Младена Старовића.  На светој архијерејској литургији пјевало је Српско православно црквено-пјевачко друштво (СПЦПД)  ''Побратимство''из Фоче.


Кум данашњег светосавског славља био је Господин Саво Милановић из Фоче које је приготовио славско кољиво и славски колач и богату светосавску трпезу љубави. На крају свете литургије Високопреосвећени је благословио славке дарове и колач преломио са кумом славе и свим добрим домаћинима.
У наставку данашњег светосавског славља  одржана је по нашој светосавској традијици дјечија академија, заправо, дјеца су рецитовали пјесме у славу и част Светитеља Саве.


У бесједи о Светоме Сави Високопреосвећени је свима сабранима на овом светосавском сабрању честитао празник и дан успомене Светитеља Саве и све потсјетио на непревазиђени лик и дјело Светитеља кроз вијекове.
'' ..... Вијековима, у свим приликама и неприликама, широм свијета ма гдје Срби живјели или радили славили су и славе Светитеља Саву;  призивали га  и призивају у својим молитвама и мољењима као небеског покровитеља и заштитиника. Свуда су градили цркве и манастире у  његов спомен..... И ако има догађаја који би се могли назвати САБОРОМ онда је данас САВИНДАН -  СВЕСРПСКИ САБОР СВИХ СРБА СЈЕТА. Нема већег Сабора од Сабора нашег Светитеља Саве ........ Не ријетко Уу својим размишљањима питамо сам се: како је млади принц Растко, у монаштву названи монах Саво, могао да оствари  таква и толика велика и историјска дјела - да устроји Аутокефалију Цркве у тадашњој Рашкој и осталим српским земљама око Рашке  и просвјети (просвјетли) Српски народ? Да отвори илити започне  златну еру српске просвјете, писмености, културе и архитектуре? ..... Трагајући за одговором који би ми помогао да одговорим на постављено питање, гле, нађох га код светог пророка Јеремије коме Бог откри тајну Његових ИЗАБРАНИКЕ. ......  Дође ријеч Господња Јеремији која гласи (обратите добро пажњу)  'прије него те саздах у утроби, знах те; и прије него изађе из утробе, посветих те; за пророка народима поставих те'! ..... Да, браћо и сестре, из ових самих ријечеи Господњих видимо ДЈЕЛО БОЖИЈЕ које се остварује кроз његове изабранике. У старом завјету осим пророка изабрао је Мојсија, Аврама, Исака и Јакова......... Управо је сам Господ изабрао Светитеља Саву као СВОЈЕ ДИЈЕТЕ, посветио га и послао да буде Његов слуга у промислу спасења нашег Српског  народа ......  Славећи га данас, молимо га да се моли за нас, да нас и поред свих наших слабости и грјехова не одбаци и не заборави....''      

 Љетописац РаНиКо                                                                               

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.