• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 

25. 01. 2024.

БОЖИЋНО-НОВОГОДИШЊИ И СВЕТОСАВСКИ ПРИЈЕМ У САРАЈЕВУ


Данас је, 25. јануара 2024. године, у организацији митрополије Дабро-босанске, одржан божићно-новогодишњи и светосавски пријем у палати Митрополије у Сарајеву. Био је ово први пријем након 2020. године. Из познатих разлога ковида-19 и тим поводом проглашене пандемије било је забрањено организовање оваквих и сличних масовник окупљања. Благословом Високопреосвећеног Господина Митрополита данас је обновљена древна традиција наше Цркве у Сарајеву.


Узванице овог пријема дочекао је и поздравио домаћин Високопреосвећени Господин митрополит Хризостом. 

Поштовани министри,
поштовани: Господине градоначелниче, Господо начелници општина,
часни оци свештеници и свештеномонаси,
драга браћо и сестре, даме и господо,

Велика Нам је част и задовољство поздравити вас под сводовима ове наше древне и заједничке куће – наше митрополије Дабро-босанске. На самом почетку овог нашег обраћања желимо да се осјећате као у својој кући, слободно и пријатно.
Заиста смо срећни и Богу благодарни да смо послије искушења и проблема кроз које смо нажалост сви прошли, проблема болести ковида-19 и пандемије, у прилици да вас поново позовемо на овај пријем, ову лијепу традицију нашег Српаког народа Сарајева и наше Митрополије,  а поводом божићно-новогодишњих, богојављенских и   светосавских празника. Желимо свима срећну и благословену Нова 2024. годину молитвама и благословом Светих отаца наших Василија Великог, Петра дабробосанског и Саве српског.
Божићни, новогодишњи, богојављенски и светосавски дани и празници,  дани су нашег духовног, црквеног и народног заједништва и јединства. Сваки празник и сваки дан успомене на свете божије угоднике носе у себи велике поруке за сакога од нас појединачно и за све нас заједно. А то су поруке спасења свих и свега у Христу Исусу и наше САБОРНОСТИ у Цркви божијој.
Док су год наши славни преци Срби Сарајева и дугих наших градова и крајева имали тај осјећај заједништва и јединства у Цркви, и разумјевали празнике и њихов значај, до тада су били велики пред Богом и знаменити међу људима свуда гдје су живјели и радили. Зато су и могли да стварају овако велика и знаменита дјела, како овдје у Сарајеву, тако и у другим крајевима не само БиХ-не већ и широм Балкана, Европе и Свијета.
Захваљујући њиховој православној и светосавској свијести они су стварали национални, духовни и економски потенцијал и капитал  којег смо ми наслиједници. То нас обавезује да обновимо континуитет, ојачамо га и будемо поносни како на њих тако и на нас њихово наслијеђе.
Данас нам је, у овим смутним временима, потребно, више него икад, обновити наше Српско заједништво и јединство на локалном, нарочито на регионалном, европском и свјетском  нивоу. Да не би неко погрјешно разумио, не мислимо искључиво на материјално, већ прије свега и изнад свега на чврсте духовне, црквене и националне вриједности, на оно што остаје за све генерације и кроз све вијекове. Угледајмо се на оне који су то прије нас учинили и који и данас чине.
Бавећи се историјом наше Митрополије и нашег народа остали смо фасцинирани, шта су све српско једнинство и српска слога, српска свијест остварили по питању просвјете, културе, градитељства и социјалног живота не само у Сарајеву већ широм БиХ-не и Балкана. Потсјећајући самог-себе и сва нас заједно желимо попут Светог владике Николаја позвати вас на  размишљање о томе и на  созерцавање (сагледавање) тих непролазниих вриједности нашег духовног и националног стваралаштва, односно нашег Српског стваралаштва. Ако смо сложни и уједињени у добру и ради општег добра и ми можемо бити и већ јесмо велика генерација нашег Српског Народа.
Нека ово наше сусретање у име Господње и у име Светога Саве, наше дружење и наздрављање за срећну 2024. годину, буде апел, позив и инспирација да обновимо наше духовно и национално биће, утврдимо и ојачамо наш духовни карактер,  али и више од тога, сачувамо и унаприједимо све што смо наслиједили.
У то име подижем ову чашу у здравље свих вас желећи вам срећну и благословену  Нову 2024. годину.

                                                                              Митрополит Хизостом, с.р.
У Сарајеву, 25. јануара 2024.                                                                  

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.