• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 

04. 11. 2023.

Турнеја Српског пјевачког друштва ,,Слога" из Сарајева  у Мађарској

Благословима Његовог Високопреосвештенства митрополита дабробосанског Господина Хризостома и Преосвећеног епископа будимског Господина  Лукијана  Српско пјевачко друштво  ,,Слога" из Сарајева  је од 26. до 29. октобра текуће 2023. године  било на хорској турнеји у Мађарској.
У четири дана турнеје ,,Слога" је пјевала чак на три литургије и одржала један цјеловечерњи концерт. У пратњи хора на путовању били су  предсједник Управног одбора хора јереј Немања Ђуреиновић и потпредсједник одбора г. Драган Остојић са супругом Слађенком.


На празник Свете Петке, 27. октобра 2023, године хор је пјевао на литургији у храму Светог Георгија у Будимпешти. Истог дана у свечаној сали дома ,,Текелијанум", уприличен је цјеловечерњи концерт ,,Слоге" у склопу ког је приказан документарни филм ,,130 година љубави, Слоге и пјесме". Концерту су присуствовали Његово Преосвештенство епископ будимски и администратор епархије Темишварске Господин Лукијан, Њена Екселенција амбасадор БиХ у Мађарској Госпођа Биљана Гутић Бјелица, која је најавила и представила хор, затим свештенство и монаштво епархија Будимске и Темишварске, представници српских институција као и многи други гости.


Наредног дана, на дан успомене Свештеномученика Лукијана, имендана Владике Лукијана, ,,Слога" је пјевала на литургији у Саборном храму Успенија Пресвете Богородице у Сент Андреји. Након свете архијерејске литургије и свечаног ручка, хористи супосјетили Музеј епархије Будимске. О музејској поставци говорио је управник Музеја кустос и историчар умјетности Коста Вуковић.
Као посебну част, на свечаном ручку Владика Лукијан угостио је управу хора са диригентом Стефаном Мојсиловићем. На крају ручка уручени су пригодни поклони  преосвећеном епископу Лукијан, који се бираним ријечима захвалио хору на гостовању и пјевању.
Последњег дана путовања ''Слога'' је у преноћила у манастиру Велика Ремета на Фрушкој Гори и пјевала на светој литургији у храму Светог Димитрија којом је началаствовао игуман Стефан (Вукчевић).
Ово велико и значајно хорско путовање остварило се трудом и љубављу Њене Екселенције амбасадора БиХ у Мађарској Госпође Биљане Гутић Бјелице, затим епархије Будимске уз помоћ Кабинета Предсједника Републике Српске, Амбасада БиХ и Србије у Мађарској и других српских организација  у Мађарској.
СПД ,,Слога"  упућује изразе највеће захвалности за све што су организатори са великим гостопримством и љубављу учинили за хор у овачетири дана. На повратку кући, сада већ традиционални гест породица Остојић је зачитав хор приредила богат ручак! Велико хвала породици Драгана Остојића.

Стефан Мојсиловић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.