• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 

01. 11. 2023.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ НА ЦЕТИЊУ


Дан успомене Светог Петра Цетињског чудотворца је уистину празник не само Цетиња већ и цијеле Црне Горе, али цијелог Српства и Православља. Посебна је то радост, слава и торжество за Цетински манастир у ком се чувају његове нераспадљиве свете мошти и за Цетинску богословију која при овој светињи живи и ради. Као и свих ранијих и претходних година и ове је 2023. године молитваме Светог Петра Цетинског чудотворца призвале су на свето молитвено и литургијско сабрање многобројне, како оних из далека тако исто и још више оних иблиза.

Из Бугарске је са пратњом стигао митрополит ловчански Господин Гаврило, из прекрасног Прага, Чешке, стигао је архиепископ прашки Господин  Михаило, из Сарајева стигао је митрополит дабробосански Господин Хризостом, из Пакраца стигао је епископ славонски Господин Јован те бројно свештенство из Србије, Сјеверне Македоније, Републике Српске, Бугарске, Чешке и, разумије се, највише из саме Црне Горе.


Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански уз саслужење митрополита Гаврила, ловчанскога, архиепископа Михаила, прашког, домаћина митрополита црногорско-приморског Јоаникија, епископа славонског Јована и бројног свештеномонашта и свештенства.  Манастирски храм Цетинског манастира био је претјесан и премален да под своје кровове прими све оне који су данас допутоваали или са Цетиња дошли да се поклоне Светом Петру.
Бесједу на тему ''Диван је Бог у светима својима'' изговорио је Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански. Високопреосвећени је посебно истакао непрестано чудотворење Светога Петра. ''........ Давне 1972. године, баш у октобру мјесецу, био сам овдје на Цетињу и Црној Гори. Ви старији сјећате се како је била тужна слика тадашње Црне Горе, па и овог самог манастира, слика једне систематски атеизиране и разчеречене Црне Горе...... И гле, Бог није препустио Црну Гору безбожницима,који су је тада черечили, ваћ је преко његових светих божији угодника Црну Гору преображавао у ову Црну Гору коју данас видимо, духовно препорођену, обновљену и обнављајућу ....... То је то свевремено чудотворење Светог Петра и Светог Василија Острошког и свих светих наше дичне и поносне Црне Горе..... Треба истаћи и рећи да је неизмјерњива улога блажене успомене митрополита Амфилохија у духовној обнови Црне Горе, исто тако велика и величанствена и значајна као и Светог Петра . Он је камениту духовну пустоловију Црне Горе дубоку разорао и сијао добро сјеме  Ријечи Божије. Зато, његов рад и његову улогу можемо и требамо упоредити са улогом Светог Петра у она тешка времена ропства. Али ништа лакше није било ни ропство безбожних комуниста који су систематски убијали и разарали биће Српског народа......... Зато са светим пророком кличемо и узвикујемо: Диван је Бог у светима његовим! Увијек био и остао ДИВАН и ВЕЛИКИ БОГ наш!.........''

Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.