• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 

10. 10. 2023. 

ЧАЈНИЧКО ЈЕВАНЂЕЉЕ - НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ


Данас је у Петак, 06. октобра 2023. године почела са радон Међународна науча конференција посвећена Српским средњовјековним споменицима из Босне и Хума са посебним Проучавањем чајничког јеванђеља. Конференција је организована у сарадњи митрополије Дабро-босанске и Акедемије наука и умјетности Републике Српске. Према програму ова Конференција трајаће од данас, 6. октобра до 8. октобра текуће 2023. године, када ће бити сакључена литургијом благодарења  у Саборној цркви у Сарајеву, коју ће служити Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом са свештенством арх. намјесништва Сарајевског.


Отварање Конференције уприличено је у 09:00 часова у великој сали Адмистративног центра Владе Рапублике Српске у Источној Илиџи. У име АНУРСА учеснике Конференције поздравио је академик Господин Драго Бранковић, а у име митрополије Дабро-босанске Конференцију је поздравио и отворио Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом.

Обраћање Високопреосвећеног у прилогу извјештаја.


Учесници Научне Конференције су:
1) Алексеј М. Пентковски из Москве, 2) Јасмина Грковић - Мејџор из Новог Сада, 3) Наташа Драгин  из Новог Сада, 4) Анатолиј А. Турилов из Москве, 5) Роман Н. Кривко из Беча, 6) Виктор Савић из Београда, 7) Вања Станишић из Београда, 8) Марина Курешевић из Новог Сада, 9) Зоран Ракић из Београда, 10) Радован Пилиповић из Београда, 11) Невен Исаиловић из Београда, 12) Ђорђе Бубало из Београда, 13) Марија Васиљевић из Београда,
14) Дејан Дошлић из Београда, 15) Бојан Крунић из Источног Сарајева, 16) Драго Бранковић из Бања Лука, 17) Милка Убипарип из Београда, 18) Мирослав Лазић из Београда, 19) Жарко Војновић из Београда, 20) Биљана Бабић из Бања Луке, 21) Зоран Недељковић из Београда, 21) Светлана Томин из Новог Сада, 22) Биљана Самарџић из Источног Сарајева, 23) Владислав Топаловић из Фоче, 24) Данијел Дојчиновић из Бања Луке, 25) Саша Шољевић из Источног Сарајева, 26) Дарко Ђого из Фоче, 27) Ненад Тупеша из Фоче, 28) Владан Бартула из Источног Сарајева, 29) Милена Давидовић из Београда, 30) Вера Чолаковић из Бања луке, 31) Душица Грбић  из Новог Сада, 32) Драгана Дукић из Београда, 33) Олга Богуновић из Београда, 34) Зорица Никитовић из Бања луке.
Рад Научне конференције конципран је на: 1) три Пленарна излагања и 2) Пет сесија.

Очекујући добре и плодтворне резултате пожелимо срећан и успјешан рад Конференције.

Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.