• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 

09. 10. 2023.

30-ГОДИШЊИЦА ПРАВОСЛАВНЕ ВЈЕРОНАУКЕ У ШКОЛАМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Поводом 30-годишњице увођења Наставног предмета Православне вјеронауке у систем Основног и Осмогодишњег образовања Републике Српске 1993-2023. године Катихеткси одбор епархија у БиХ-ни организовао је једнодневну Научну конференцију  у Бања Луци. Конференција је одржана 05. октобра текуће 2023. године у великој сали Академије наука и умјетности Републике Српске у Бања Луци и  под благословом Високопреосвећеног митрополита дабробосанског Господина Хризостома. Основни циљеви ове Конференције били су меморијског и ретроспективног карактера, односно, сагледавање увођења и развоја Наставног предмета Православне вјеронауке у Основне школе. Дакле, да се потсјетимо и погледамо на оно вријеме када је и како бивало, на тридесетогодишњи развој Наставног предмета Православне вјеронауке. У том духу био је конципиран програм Конференције.
На отварању Конференције свим учесницима и присутнима обратио се и поздравио их Високопречасни протојереј-ставрофор проф. др. Владислав Топаловић, декан Богословског факултета ''Свети Василије Острошки '' у Фочи истакавши ''повезаност Богословског факултета са Наставним предметом Православном вјеронауком''.
Инспектор-просвјетни савјетник за Православну вјеронауку при РПЗ-ду из Бања лука др. Славољуб Лукић поздравио је Конференцију не само као инспектор-савјетник већ и као члан КО-ра истакавши притом да је упорним и систематским радом РПЗ-да и КО-ра урађено и постигнуто много.
Директор РПЗ-да Госпођа Слађана Танасић поздрављајући ову Конференцију изказала је захвалност за све оно што је постигнуто за протеклих 30 година са Православном вјеронауком, а ''постигнуто је много''.


На крају овог свечаног дијела Конференције обратио се и све срдачно поздравио Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански у својству Предсједника КО-ра. Високопреосвећени је проглашавајући Конференцију отвореном пожелио пуно среће и успјеха у раду ове Конференције.

Ток конференције:
ПРВА СЕСИЈА (СЈЕДНИЦА) са основном темом: ''Почеци и трајање Православне вјеронауке у васпитно-образовном систему у Републици Српској - изазови, проблеми, исходи и перспективе''
Модератор ове панел дискусије био је један од дугогодишњих чланова КО-ра високопречасни протојереј Синиша Шаренац из Бијељине. Његови панелисти били су: протојереј-ставрофор Крстан Дубравац из Бања Луке, протођакон Бојан Чечар из Бијељине, јереј Ранко Ковач, професор богословије из Фоче и Госпођа Стојана Валан из Бања луке. У својим, прије свега свједочењима, они су свима присутнима упечатљиво приближили све изове и проблема кроз које ја Православна вјеронаука прошла за ових 30 година. Протојереј-ставрофор Крстан Дубравац је зналац свега оног што се у ових 30 година дешавалао и како се све рјешавало. Њему слично и упечатљиво искуство изнио је проф. Ранко Ковач, али са много позитивнијим елемената из искуства вјероучитеља. Ђакон Бојан Чечар и Госпођа Валан више су пажње посветили тренутним изазовима и перспективама  Наставног предмета Православне вјеронауке.
ДРУГА СЕСИЈА (СЈЕДНИЦА) садржавала је појединачна предавања и излагања, а модератор ове Сесије био је др. Славољуб Лукић из Бања луке. Предавачи су били:
1) Господина Драгана Давидовића, директора Рапубличког секретеријата за вјере Владе Рапублике Српске и бишег министра вјера . Његова тема излагања била је: ''Моје сјећање на вријеме увођења Православне вјеронауке у систем образовања и васпитања Републике Српске 1993. године.
2) Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански и Предсједник КО-ра одржао је предавање на тему: ''30 година Православне вјеронауке у основном образовању и васпитању Републике Српске''.

( п р е д а в а њ е је у п р и л о г у )   

3) Високопречасни протојереј-ставрофор проф. др. Драгомир Сандо из Београда одржао је предавање на тему ''Теолошко-педагошки поглед на улогу и значај Православне вјеронауке у васпитању и образовању''.

ТРЕЋА СЕСИЈА (СЈЕДНИЦА)  била је опет у форми Панел -дискусије.  Модератор ове Панел дискусије био је протојереј-ставрофор  проф.др. Дарко Ђого из Фоче а тема је била: ''Свједочанства и искуства вјероучитеља - вјеронаука и вјероучитељи''
Панелисти ове панел дискусије били су вјероучитељи: Радан Мимић из Фоче, јереј Игор Мијатовић из Бања Луке, Зорица Гојачић из Мостара и Данијел Васић из Бијељине.
Модетарор затрварања Конференције био је протонамјесник Младен Дробњак из Источног Сарајева.
Као што је и уобичајено Конференцију је затворио Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански и Предсједник КО-ра. Приликом затварања Конференције Високопреосвећени се захвалио  свим учесницима, предавачима и панелистима,  али и гостима који су са великом пажњом пратили излагања и дискусије. Пожелио је да се у наредних 30 година вјеронаука предаје, развија и васпита  ученика и младе људе.
На крају Конференције подпредсједник КО-ра протојереј-ставрофор Чедомир Арамбашић у име КО-ра уручио је Златне и Сребрене ПЛАКЕТЕ институцијама и лицима која су највише доприњели увођењу и развоју Православне вјеронауке.

Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.