• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 

09. 09. 2023.

ОСВЕЋЕЊЕ СПОМЕН  КРСТА У ЛУКАМА НА ТРЕБЕВИЋУ

            Давне 1943. године у селу Луке на Требевићу подигнута је омања црква св. пророка Илије. Она је као мала филијална црква парохије Паљанске служила православним Србима села по Требевићу. На жалост комунистичка власт је 50-тих година 20-тог вијека цркву порушила и запалила. Била је то комунистичка освета Југословснеској војци у Отаџбини који су бранили Српски народ Требевића од усташа, али на велику жалост и од партизана. Многи су положили своје живота у борбама против усташа из Сарајева с једне стране и партизана из шуме с друге стране.
Осим што су цркву срушили и запалили они су наметнули страх и трепет Српском народу Требевићких села те забрану помињања и сјећања на све жретве усташког злочина на Требевићу. Свако помињања Требевићког одреда ЈВуО-ни било је непријатељско дјело. Али, ко ће као Бог? Дође вријеме и пропада комунистича сила и Срби 1993. године подигоше нову цркву у Лукама на Требевићу. Ове 2023. године подигоше споменик са крстом и двоглавим орлом у спомен на све невино пострадале на Требевићу као и пале јунаке Требевићког одреда ЈВуО-ни. Сјетише се свих мученика и страдалника, свих бораца њихових бранитеља.


Данас у суботу, 09. септембра текуће 2023. године са почетком у 12:30 часова Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, освештао је новоподигнути споменик са крстом за вјечну успомену свим онима чија су имена на споменику исписана.
У свом обраћању након обреда освећења спомен крста Високопреосвећени је, прво, поздравио све сабране и захвалио на овом учињеном дјелу и истакао: '''..........Хвала вам што нисте заборавили невино пострадале као и борце Требевићког одреда ЈВуО-ни који су се борили не само наших непријатеља, већ издајника и непријатеља наше Државе, Краља и Отаџбине. Као честити и поштени људи бранили су оно што су њихови очеви и ђедови створили не штедећи животе своје у најтежим тренуцима наше историје.......... Многи мисле да је најгоре усташтво било у Загребу. Не! То је велика обмана. Највеће и најжешће усташтво је било управо у Сарајеву и другим босанско-херцеговачким градовима и усташким центрима. Зашто? Зато што су наши простори били компактно најсрпскији, најмоћнији и патриотски најсвјеснији........ Сјетимо се само како је римокатолички свећеник Божидар Брало, као усташки повјереник за Босну, ушао у нашу митрополију у Сарајеву, узео за руку нашег светог претходника Светога Петра и као невино јагње извео из митрополије и предао га усташким џелатима да га муче и на крају баце у Јадовно на Велебиту....... На једној међународној конференцији 1998. године један амерички званичник а некадашњи амерички маринац пред цијелим аудиторијем је рекао ''сјећам се нашег уласка у Сарајево .... Било је то страшно искуство које морам са вама подјелити. У једном подруме једне велике зграде у Сарајеву нашли смо на стотине лешева.Не могу рећи бој јер не знам. Сви су они били сложени (пресовани) као сардине. Распитали смо се и сазнали од људи муслимана који су нам рекли да су то побијени Срби, које су побиле усташе.......'' Њихов план је био потпуно етничко чишење Требевића од Срба.  Зато су 1941-1942. године и покретали злочиначке акције и све тако док се Срби нису организовали у Требевићки одред и дали им отпор....... Нека је вјечни покој свима невино побијеним и палим за Крст часни и Слободу златну.....''   

Љетописац РаНиКо    

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.