• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 

23. 07. 2023.  

НА ХАН КРАМУ ОСВЕШТАНО ЗЕМЉИШТЕ ЗА БУДУЋИ ХРАМ

Данас у суботу, 22. јула 2023. године на дан успомене св. свештеномученика Панкратија и светих свештеномученика Гламочких и Куленвакуфских, са почетком у 18:30 часова, освештано је земљиште за будући храм Преподобног оца нашег Сисоја Великог и пободен је крст на мјесту будућег олтара господњег. Земљиште је освештао Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански уз саслужење: протојереја-ставрофора Бранка Брежанчића, протонамјесника Душка Глигића, јеромонаха Владимира Ђуричића, јереја Дејана Ђуричића и ђакона Срђана Новаковића.


Овом ван сваке сумње историјском и величанственом догађају претходиле су 3 (три) године припреме, стрпљења и молитве. Наиме, требало је ријешите питање земљишта и његовог админстративно-правног статуса а потом уређења и припреме за освећење. Али, оно што Бог благослови, оно се и поред одређених проблема успјешно  заврши доведе ка Циљу.


У свом надахнутом обраћању окупљеном народу и бесједи Високопреосвећени је истакао и казао: ''...... Ево дана којег створи Господ, браћо и сестре,  да се радујемо и веселимо у њему! Ево дана којег молисмо од Господа! Ево дана када нас Господ походи и благослови да освештамо ово земљиште на ком ћемо, ако Бог да, подићи храм Господу, а који ће бити посвећен Преподобном и Богоносном оцу нашем Сисоји Великом........... Вјековима је наш Српски народ Романије чекао на ово - на почетак градње храма на Хан Краму. ........... И гле, прије три године Бог благослови вашег садашњег начелника општине Господина Слободана да дође к нама и затражи благослов да на Хан Краму подигнемо цркву. Данас, му му се у име свих вас и испред свих вас од свег срца захваљујемо и благодаримо за све што је учинио........ Треба, браћо и сестре, да вас потсјетим на једну историјску чињеницу за коју су неки од вас чули или мижда нешто начули. А ради се о следећем: недалеко одавде, јужно одавде, у раном средњем вијеку, а прије златног периода Немањића постојао је манастир по имену ХРАМ. Истина, мало знамо о њему, али ћемо, ако Бог да, све то испитати, проучити и објавити....... На жалост, манастир су разрушили освајачи османлије- турци и од материјала порушеног манастира саградили  хан каквог, веле историчари, није било до Истамбула. По том ''хану'' и материјалу, тесаном камену манастира Храма, од којег је хан подигнут, настало је и име овог села Хан Крам с тим што је, као обично, слово ''х'' замјењено словом ''к''........ Прошао је и турски вакат и дошла је слобода. Сам по себи пропао је и ''турски хан'', али није пропао ''тесани камен'' манастира Храма. Тај драгоцјени камен превучен је на Соколац и од њега је подигнута црква св. пророка Илије на Сокоцу у периоду од 1880. до 1883. године........... Ево, браћо и сестре, Бог нас награди и благослови да обновимо давно порушени манастир Храм и да овдје на овом новом и већ освећеном мјесту подигнемо нови ХРАМ.............. Нека нам буде срећно и Богом благословено!''

Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.