• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 

16. 07. 2023.  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ПОСЈЕТИО СЕЛО ЧЕМЕРНО


У селу туге, бола уздисаја. Само је то остало од некада предивног планинског села Чемерно у општини Илијаш. Ако никада нисте, драги посјетиоци овог САЈТ-а, осјетили тугу, или доживјели страву бола у злочину убијеног села, кренити преко Нишића и дођите у крвавом злочину убијено село Чемерно у општини Илијаш. 
Околне предивне шуме, богате обраслом травом њиве и пашњаци, без иједне куће или штале, као да вапију ка људима и небесима да виде и чују шта се овдје десило. А десило се нечовјештво. Злочин! И као да чекају повратак некадашње њихове домаћине и становнике који су својим поносом, именом и чашћу овом селу давали смисао и вриједност. И све тако до 10. јуна 1992. године, када изненада у ово село упадоше повампирене усташе из Вареша и Брезе. Добро научени од својих предака без молости и сажаљења поклаше све, и младо и старо, све што се у селу нашло. 


И од тада до данас туга и жалост покрише земљу и испунише небеса, а гле очи правде остадоше затворене и слијепе  да случајно нешто не виде. Мислили су повампирене усташе 1992. да су потпуно убили село Чемерно. Бог је ипак сачувао свједоке и показао их ево у задње вријеме да нам причају и свједоче о нехуманости пријератних комшија, ''пријатеља и другова''. И више од тога. Подигоше они у сеоском гробљу омању црквицу - капелу (спомен капелу) у част и спомен свих невино побијених и масакрираних срба села Чемерно.
Данас, 13. јула 2023. године ово село превелике туге и жалости на надморској висини од 1250 метара посјетио је Високопреосвећени Госпоидн Хризостом, митрополит дабробосански, како би се поклонио невиним жртвама, али и договорио датум освећења ове новоподигнуте смомен капеле и дао инструкције шта још треба урадити до датума освећења.


Умајући у виду све што се и како  десило, те број невино побијених жртава, с једне стране, те љубав, поштовање и жртву њихових најближих с друге стране, Високопреосвећени је благосовио и одредио да освећење спомен капеле у Чемерном буде у Недељу, 13. августа текуће 2023. године са почетком у 10:00 часова. Истовремено, позива све који могу и оне који осјећају емпатију овој превеликој трагедији да допутују у Чемерно и 13. августа т.г. буду молитвени и историјски учесници на овом у сваком случају посебном освећењу и сјећању на невине жртве.

Из Кабинета Митрополије

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.