• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


28. 04. 2023.                  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ПОСЈЕТИО ОПУСТЈЕЛО СЕЛО ЧЕМЕРНИЦУ  ИЗНАД  ИЛИЈАША


Село Чемерница смјештено је на планини Чемерска изнад Илијаша и на надморској висини преко 1200 м'. Оно је данас, на жалост, свједок недавно прошлог времена деструкције и свеуништења девизу којег је ''кољи и пали све што је српско'' изговорио извјесни А. Дудаковић. По димензији свеспаљивања свега што је српско оно би могло послужити као материјална парадигма холокауста.  Десетине темеља спаљених кућа и  још увијек шумон незахваћене ливаде и пашњаци свједоче о неким добрим временима и љепотама које су овдје стваране. Прије свега овдје  је стваран живот -  живјело се, радило се и рађало се. Управо онако како је Бог благословио.
Поглед са ове планне сјеверо-западно ''пуца'' према Влашићу, југозападно према планинским љепотицама: Игману, Бјелашници и Трескавици. 


Само име овог села много говори, а прије свега чемерним условима живљења наших славних предака. Па и поред тога они су, као прави горштаци, једну сурову планину претворили у питому и прелијепу средину живота и живљења. Захваљујући млађој генерацији племена Ђурђић живот се полако враћа на Чемерницу.


Данас је, у четвртак 27. априла 2023. године,  Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, посјетио Чемерницу и састао се са члановима племена Ђурђић. Истовремено је ово први излазак једног митрополита дабробосанског на Чемерску планину.
Благословом Бога Оца и Његовог јединородног Сина и Пресветога Духа, а молитвама  Високопреосвећеног Господина Митрополита те трудом и залагањем племена Ђурђић, а посебно њиховог изданка Господина Дражена Ђурђић у склопу пројекта ревитализације Чемернице ускоро ће ову прекрасну планину красити и једна монашка келија, односно један скит  Вазнесења Господњег који ће много значити не само за обнављајућу Чемерницу већ и за читав овај крај Босне.

Љетописац РаНиКо                                                                          

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.