• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


05. 04. 2023.                  

Обиљежена 31-прва годишњица страдања Срба
из Крупрешког села Доњи Малован

 

 Данас, 3. априла 2023. године, у цркви Светог великомученика косовског  кнеза Лазара у Доњем Маловану, у општини Купрес, служена је света литургија, а потом и парастос за страдале и нестале борце ВРС-ке и цивиле из овог Купрешког села које се налази на крајњем југозападу Купрешке висоравни.

.................
У рану зору,  3. априла 1992. године, хрватске војне и паравојне јединице  упале су у ово село и започеле свој крвави пир. Послије масакра у Сијековцу код Брода, Купрес је систематски планираним злочином и агресијом постао прва општина у БиХ коју су окупирале регуларне снаге Хрватске војске  и то прије званичног почетка рата у БиХ-ни. Према свједочењима страдалника овог немилог догађаја у Маловану је страдало 27 војника и цивила, нестало их је 4, док су у логоре одведена 93 српска цивила, а село је опљачкано и спаљено.
На обиљежавању 31-прве годишњице страдања Срба из Малована, у цркви Светог великомученика и кнеза Лазара Косовског окупили су се малобројни Купрешани, који су смогли снаге да се врате на Купрешку висораван и на мјесто страдања своје родбине и комшија. Уз њих су данас стајали и г. Урош Ђуран, начелник општине Грахово, г. Небојша Радивојша, начелник  општине Гламоча – општине у којој су бројни Малованчани након напада пронашли склониште, г-ђа Јована Курељушић, замјеница начелника општине Купрес у РС, г. Зоран Мишић, одборник из реда Српског народа у Вијећу федералне општине Купрес , г. Милош Вујковић испред Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС и г. Душан Ждеро испред ОБО Купрес у РС.

..................
Након свете литургије, парастоса и полагања вијенаца јереј Марко Ђурићу својој краткој бесједи подсјетио је присутне на величину жртве коју су страдали Срби Малована поднијели и потсјетио на нашу обавезу да их се заувијек молитвено сјећамо. Парох Ђурић је такође нагласио да поред надлежних институција, сваки појединац сноси дио одговорности у његовању културе сјећања на ове немиле догађаје и дужност да посјећује мјеста страдања и учествује у молитвама за покој душе свих невино страдалих сународника. На крају је констатовао да је, нажалост,  ово само још један у низу сличних злочина за које никада нико није одговарао. Злочин без казне  не смије бити заборављен.

јереј Марко Ђурић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.