• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


06. 03. 2023.                  

Р А С П И С
Свом свештенству и свештеномонаштву,
свим Црквеним општинама и Управама манастира
подручне нам митрополије Дабро-босанске

 

Благодат вам и мир од Бога Оца и Његовог Возљубљеног Сина Господа нашег Исуса Христа и Пресветога Духа,

Драга Нам у Христу Господо, дјецо духовна,

По божијем допуштењу у које Ми не можемо проникнути, нити разумјети, недавно су се десили трагични догађаји, који за последицу имају хиљаде људских живота и милионе унесрећених људи без игдје ичега, без крова над главом, без одјеће и обуће на себи, без хљеба и без воде. Ради се, разумјели сте, о великим земљотресима који су задесили Републике Турску и Сирију. Сви смо свакодневни видео свједоци све трагедије која се десила. Тешко је гледати стравичне слике сатрвених људи и дјеце под рушевинама тона и тона бетона и другог грађевинског материјала. Исто тако и још теже је било гледати и још гледамо патњу, бол и тугу преживјелих жртава стравичних земљотреса.
Цијели свијет је осјетио потребу да се помогне унесрећеном народу Турске и Сирије. Са свих страна свијета људи, и поред велике економске кризе, помажу колико могу и колико им њихове економске могућности дозвољавају. Најважнија је љубав и емпатија према сваком старадалном човјеку. Зато и Ми, драга дјецо духовна, на позив Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија и Светог архијерејског синода од 16. фебруара т. г. упућујемо апел свим Управама парохија, Управама свих ЦО-на и Манастира наше богоспасаване митрополије да се широм наше митрополије организује и покрене акција за прикупљање помоћи за све жртве земљотреса у Турској и Сирији.
Одређујемо три седмице и то од данас, 06. до 27. марта т. г., период у ком би наши епархиоти, ви лично и наше црквене јединице требали да прикупимо помоћ која ће бити уплаћена преко Црвеног крста Републике Српске на даљи превоз и дистрибуцију.
Задужујемо архијерејске намјеснике да формирају мини тимове у својим архијерејским намјесништвима који ће се интензивно бавити овим питањем.
Новчана средства могу се уплаћивати на подрачун ЕУО-ра – Мисијски фонд митрополије Дабро-босанске на број трансакцијског рачуна: 562-012-815-094-3760 код НЛБ банке а.д. Бања Лука.
Новчана средства ће бити уплаћена жртвама земљотреса у Сирији због специфичних ратних услова који владају у тој напаћеној земљи.

С благословом божијим,

МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ ХРИЗОСТОМ с.р.

 

 

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.