• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


15. 02. 2023.                  

ПРАЗНИК СРЕТЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ДОБРУНСКОЈ РИЈЕЦИ


Данас, на празник Сретења Господњег, 15. фебруара 2023. године, Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију у храму светог оца Николаја Мирликијског у манастиру Добрунској ријеци код Вишеграда, са почетком у 09:00 часова.

Његовом Високопреосвештенству митрополиту Господину Хризостому саслуживали су: архимандрит Јован Гардовић, настојатељ манастира, протојереј-ставрофор Богдан Станишић, синђел Михаило Боројевић,  јеромонах Серафим Глигић и ђакон Василије Пајевић.

..................
У току свете литургије Високопреосвећени митрополит Господин Хризостом одликовао је чином протосинђела оце Михаила Боројевића и Серафима Глигића.

..................
Након свете литургије Високопреосвећени је испред манастирског храма осветио 6 (шест) звона како за сам манастир Добрунска ријека тако и за остала филијалне храмове (капеле) на подручју Вардишке парохије. 

У празничној бесједи Високопреосвећени митрополит Господин Хризостом између осталога је истакао: „…... Свети Симеон Богопримац узима Богомладенца Христа у наручје своје и изговара његов чудесни молитвени вапај „сада отпусти у миру слугу свога Господе“ и открива тајну данашњега празника,  а то је да  су његове  очи видјеле спасење Твоје које си припремио пред лицем свију народа; свијетост, да просвјећује незнабошце, и славу народа твога Израиља!........ Ове ријечи ТАЈНЕ личности Богомладенца Христа открива један свети и праведни човјек не сам од себе, да не помисли неко, већ Духом Светим,- Духом Светим који му је ''открио да неће видјети смрти док не види Христа Господњега''…… Ове ријечи чудиле су како саму Пресвету Богородицу тако исто и још више њеног обручника Јосифа праведног. Чудом су се чудили и питали: шта се то са њима дешава и Ко је заправо Младенац кога су они донијели у храм Господњи? … Он – Богомладенец јесте слава народа Њеова Израиља, али Он је дошао да да Живот вјечни свим људима, свим народима свијета. Он је Свјетлост Истинита, она Која Јесте,  која ће просвјетлити све оне који су вани, многобожце, који ће Га и прославити!.........на овај начин Господ нама открива тајну овога празника, а то је тајна Цркве Христове кроз коју ће се и у којој ће се спасти Њиме читав свијет…… и док су првосвештеник Захарије са праведним и светим Симеоном и пророчицом Аном говорили о ТАЈНИ Христа Господа и Цркве његове дотле су злобни фарисеји и садукеји смишљали планове како да све ово дојаве Ироду Великом. И како кажу свети оци тумачи овог зачала, они отидоше Ироду и испричаше му шта су чули у храму. Он, будући лукав и луцидан одмах смисли да убије тог новорођеног ЦАРА СЛАВЕ и посла војску у Витлејем са наредбом и заповјешћу да побију сву мушку  дјецу до три године старости како би међу њима убио и новорођеног Цара Израиљева…….
'' ………… Данас је, браћо и сестре и наш национални празник којег славе и прослављају сви Срби широм свијета. Први Српски Устанак или Српска револуција је, не случајан историјски догађај или нека побуна Карађорђа! Не! Устанак је инспирисан Оним истим Духом који је одвео Мојсија пред Фараона да затражи ослобођење јеврејског народа из египатског ропства. На Њему својствен Божански начин Бог је Духом Светим инспирисао наше дивне претке, а прије свега Ђорђа Петровића – Карађорђа, да устану против тирјанина, против вишевјековног поробљивача и да освоје Слободу како би као слободан Народ стварао своју културу, историју, Име и Славу. Устанци против тираније, против угнеттача су праведни и благословени. …… Крећући јутрос ка вама прочитах у манастиру Добруну један запис да ми у 18. вијеку скором да нијесмо имали писменог човјека, нити школа. До тог и таквог унижења били су нас довели османлије. Нас који смо у 12., 13. и 14., па и 15. вијеку имали и рукописне и прве штампане књиге на Балкану. …….. Већ у 19. вијеку Српски народ је након два устанка успио да оснује школе, заводе, штампарије, Високу школу и много тога. Све су то били благословени плодови Српске револуције, односна Српских устанака против тираније и њиховог безакоња. Замислите,  за само један и по вијек ми смо Српски народ и читавом свијету дали: Михаила Пупина, Миланковића и Теслу! Који благослов Свијету и Човјечанству! … А, шта мислите, браћо и сестре, колико су Пупина, Миланковића и Тесла побили несрећни османлијски тирјани, колико их није имало прилику ни да се роди? ….. То је био вишевјековни геноцид над Српским народом! Само Бог зна колико је, како данас чусмо у пјесми, српских гробова широм Балкана……… “.

Ненад Марковић

ФОТОГАЛЕРИЈА  

 

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.