• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


06. 02. 2023.                  

ДОПИС МИТРОПОЛИТА ДАБРОБОСАНСКОГ ХРИЗОСТОМА ЧЛАНОВИМА МЕЂУРЕЛИГИЈСКОГ ВИЈЕЋА БиХ-е

.................................

Поштованим члановима Скупштине МРВ-а БиХ-е

Господину Грабус Неџаду
Господину Јакобу Финцију
Господину Надбискупу Томи Вукшићу
                                                                                                                     Сарајево

 Уважени чланови Скупштине МРВ-ћа БиХ-не срдачно вас поздрављамо и желимо вам срећну Нову 2023. годину, те добро здравље, срећу и благослов божији.
Овим нашим дописом обавјештавамо вас као чланове Скупштине МРВ-ћа БиХ-не да са 31. јануаром текуће 2023. године прекидамо наше чланство у постојању и раду МРВ-ћа БиХ-не. Веома жалимо због тога.
Од нашег доласка на трон митрополита дабробосанских настојали смо да нашим радом и сугестијама унаприједимо рад МРВ-ћа, уосталом као и сви ви, или ваши непосредни претходници, чланови МРВ-ћа. Међутим, најновија дешавања у Сарајеву и на простору цијеле БиХ-не и ћутање МРВ-ћа капи су које су прелиле наше стрпљење и трпљење. Схватили смо да својом пасивношћу МРВ-ће индиректно подржава све пројављене девијације нашег друштва.
          1) Прво, чврсто и ,,завјетно“ ћутање МРВ-ћа БиХ-не на наведене догађаје у Сарајеву, односно на нападе на личну имовину грађана Републике Србије, не знамо њихова имена, презимена, религијски и национални идентитет, који су као туристи и као посјетиоци дошли у Сарајево и његову ширу околину. Слика пробушених пнеуматика испод аутомобила са регистарским таблицама Републике Србије слика је која Нас је подсјетила на пријератне 80-те и 90-те године прошлог вијека. Дивљање навијача НК. Хајдук-а у Сплиту, који су десетине аутомобила са србијанским регистарским таблицама бацали у море, десетине других разбијених и са избушеним пнеуматицима по улицама Сплита. До бола срца тужна слика и асоцијација, које нам нешто говоре и поручују. Слике из Сарајева у јануару 2023. године подсјетиле су Нас на најстравичније слике из 1990. године које носимо из Скрадина у Далмацији. Наиме, на Бадњи дан, 24. децембра 1990. године напала Нас је велика група неонациста и шовиниста у Скрадину. Покушали су Нас запалити у нашем аутомобилу у ком су, осим Нас, била још наша три ученика Богословије. Наши страхови од ужасних слика у Сарајеву од 14. јануара 2023. године сигурно извиру из великих траума које носимо из Сплита, Скрадина и Шибеника. Дуга је то прича, читав роман.
И поред стравичних слика које смо доживјели гледајући ,,непокретне“ аутомобиле по Сарајеву МРВ-ће није осјетило потребу да се огласи по овом случају и осуди националистичка и шовинистичка дивљања у Сарајеву. Сваки дан смо очекивали јављање Господина Грабуса, или било кога, али јављања није било. Тада смо схватили и разумјели многе ствари.

2) Друго, неонацистички и шовинистички напади на родитеље дјеце – спорташа из Србије, те скандирање пред дјецом и са дјецом ,,убиј Србина“, 14. јануара 2023. године је догађај који је потресао и запрепастио како цијелу српску јавност, тако исто и сву објективну јавност у Федерацији БиХ-не и шире. Међурелигијско вијеће опет ,,завјетно“ ћути и неоглашава се. Не осуђује изгреднике и не упућује апеле родитељима да своју дјецу васпитавају у духу наших религија, вјера и култура. Трауме родитеља и саме дјеце су огромне. Ваљда је то и био циљ неонациста и шовиниста. Међутим, Ми смо разумјели да је ћутањем МРВ-ћа послата порука екстремним националистима и шовинистима да и даље чине иста, слична и још гора дјела.Па која је онда улога МРВ-ћа ако ћути на овакве злочиначке и сличне акције? Умјесто јавне осуде и тражења санкционисања починиоца оваквих дјела МРВ-ће је изабрало ћутање, а тиме и индиректну подршку неонацистима.

3) Треће, директно и индиректно уплитање чланица МРВ-ћа у изборне и правосудне процесе у БиХ-ни, посебно по питању имовине, је за Нас непримјерено. Из тог разлога не можемо бити чланицом МРВ-ћа, у којем једна чланица, вјерска заједница, подржава политичке ставове и интересе свако ,,свог народа“, а још горе само једне политичке организације, а на штету других. МРВ-ће БиХ-не у начелу би требало бити једнако неутрално и једнако непристрасно. Међутим, лично и институционално изјашњавање поглавара одређених вјерских заједница по горе наведеним питањима ставља Нас у ситуацију да не можемо пасивним ћутањем подржавати такве појаве.

4) Четврто, на жалост, слушали смо и слушамо стравичне ријечи на званичним худбама вјерских службеника ИЗ-це, а што је видљиво на јавним порталима. Запрепашћујуће је и застрашујуће изливање мржње према Српском народу. То је прешло сваку мјеру укуса и служи најнижим страстима и поривима нацизма и шовинизма. Позивамо вас да отворите и чујете худбу изјесног Господина Незима Халиловића, а посебно проф. др Мухарема Штулановића, па да видите говоре, мало је рећи, мржње према Србима и донекле Хрватима.То су говори крајњих презира! За име Божије? Па зар су овакви говори мржње и презира другога и других дозвољени у вјерским објектима (џамијама)? Сад Нам је све јасно, толико мржње на молитви на великој џуми је равно духовном и менталном отрову! И питамо се: шта ми можемо имати заједничко са таквим људима и таквим заједницама? Разумије се – ништа! МРВ-ће опет ,,завјетно“ ћути и не опомиње исте и сличне кваритеље односа у БиХ-ни и у Сарајеву. И шта на крају рећи за наш међурелигијски рад и дијалог већ констатовати да нисмо успјели! Поново су вјерске заједнице извори или изворишта стравичних поклика и порука, на нашу велику жалост и тугу па и срамоту.

5) Пето, а шта тек рећи на слику дјеце из Крајине око Цазина, гдје дјечаци око 10-12 и више година организовани у ,,колони“ носе ратне заставе, узвикују ратне покличе и кличу ,,убиј Србина“. Нама је добро познато, пошто смо Крајишник, колики је утицај Исламске заједнице у Крајини на мухамеданце и слободно закључујемо да су ова дјеца злоупотријебљена, а претходно затрована мржњом и истакнута у јавност. Па има ли мјере негативизму? И опет ћути МРВ-ће и не осуђује овакве изгреде.
6) Шесто, на крају морамо искрено да кажемо да Нам је веома жао због оваквог примораног разлаза. У питању су моралне и принципијелне вриједности. Уколико се МРВ-ће БиХ-не врати на своје изворне принципе и постане активни покретач заједништва и дијалога и морални координатор добрих и комшијских односа, Ми ћемо сигурно размотрити могућност нашег повратка у МРВ-ће. Ми не можемо прихватити да је МРВ-ће БиХ-не претворено у ,,предузеће“ за ''обављање радова'' за стране владине и невладине организације. Сматрамо да је МРВ-ће итекако потребно, али да се врати на своје изворне принципе моралног и међурелигијског дијалога, итд.
Прије свега потребно је успоставити коректност односа између чланица МРВ-ћа. Већ 2019. године изненађени смо сазнањем да поред званичног МРВ-ћа постоји паралелни систем који функционише у име МРВ-ћа. На конференцији ,,Религија за мир“ у Њемачкој 2019. године у име МРВ-ћа били смо: Господин Финци, као предсједавајући, Ми, као члан, дон Томо, Господин Разим и отац Немања Ђуреиновић, као чланови Извршног одбора МРВ-ћа. Међутим, ми смо тамо били нијеми посматрачи свега што се дешавало на конференцији, јер је негдје дубоко иза нас, у тајности, главну ријеч водио Мустафа Церић, бивши реис. Нисмо хтјели да стварамо проблем и скандал, али је ово сазнање за Нас било разочаравајуће и упозоравајуће да постоји паралелни систем у раду МРВ-ћа. Ми смо само били параван. И све смо то трпили, али овакво ћутање МРВ-ћа за оваква тешка криминална дјела у БиХ-ни је директан повод да се Ми повучемо из постојања и рада МРВ-ћа БиХ-не, до његовог ,,оздрављења“.
На крају желимо још једанпут да вам се захвалимо и да вас поздравимо.

С поштовањем,
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ ХРИЗОСТОМ с.р.

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.