• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


29. 01. 2023.                  

ЧАСНЕ ВЕРИГЕ У РУДОМ


Данас у 33. недјељу по духовима, 29. јануара 2023. године, и на дан успомене на светог апостола Петра, односно његовог чудесног  ослобађања од окова, који је у народу познато као „часне вериге“ Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Рудом са почетком у 09:00 часова. Високопреосвећеном митрополиту Господину Хризостому саслуживали су: протојереји-ставрофори: Александар Топаловић, архијерејски намјесник вишеградско-гораждански, Саво Брадоњић и Горан Терзић, јереј Саво Трифковић, те ђакон Василије Пајевић.


Након домаћинског ручка са свештенством, члановима  ЦОУО-ра, начелником општине Рудо,  Високопреосвећени је обишао локацију Старог Руда које је у стравичним полавама 1896. године нестало са лица земље. Том приликом и храм у Старом Рудом вода је однијела. На мјесту старе и однесене цркве својевремено је постављен крст. У договору са Градском управом општине Рудо и ЦО Рудо прошле 2022. године приступило се чишћењу старог црквишта и његово уређење како би се ове 2023. године све уредило и припремило за молитвени сабор и почетак градње нове цркве Светог пророка Илије, а читав простор претворио у спомен парк древног храм и благочестивих хришћана који су се ту Богу молили. 


У данашњој бесједи Високопреосвећени митрополит Хризостом је између осталог рекао: „...у чему је тајна данашњег празника, односно догађаја? У томе да Господ на молитву Цркве, која је била у страху он Ирода који је прије тога убио апостола Јакова, а раније је био каменован  архиђакон Стефана спасао ап. Петра сигуне смрти. Бог, браћо и сестре, чује и услишава молитве Цркве. ………. Он – Господ шаље свог анђела у тамницу у кјој је ап. Петар био у оковима и ослобађа га и узводи из тамнице и проводи поред успаваних стража. Тамо гдје Бог хоће ту се мјњају закони природе…… Ирод је убијао  оне који су били са Христом и који су свједочили Њега Васкрслога. У том свом помахниталом гоњењу Цркве Ирод је био наумио да убије и апостола Петра, а на радост јевреја, који су то и захтјевали и очекивали од Ирода …….... Ми данас славимо Бога који чини чуда и спасава и његовог слугу ап. Петра који је волио Господа, љубио Господа, а који је као што знамо тешко гријешио. Одрекао се три пута Господа. Због његових сагрјешења и гријешења  Господ га је због тога једном и прекорио и рекао му ''иди од мене сатано, јер си ми на саблазан''. Али Господ га није одбацио. Он га је васпитавао и водио га до покајања……...то је та чудесна  божанска педагогија. Бог на чудесан начин исправља једног грешника који се одрекао Господа Исуса Христа........нека Господ данас и нама да снаге, да се и ми ослободимо наших окова гријеха. Свако од нас носи неке окове, окове гријеха, а то су окови смрти…….“.

Ненад Марковић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.