• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


17. 01. 2023.                   

ПРАЗНИК ОБРЕЗАЊА ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА И НОВА ГОДИНА ПРОСЛАВЉЕНИ  У ПАЛАМА


Празник обрезања Господа Исуса Христа и Православна Нова година са даном успомене Светог Василија Великог данас су 14. јануара 2023. године свечано  прослављени у храму Светог архангела Гаврила у Палама.


Светом архијерејском литургијом Светог Василија Великог са почетком у 09:00 часова началствовао је Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом. Високопреосвећеном митрополиту саслуживали су: протојереји Никола Ковач, архијерејски намјесник соколачко-паљански, Зоран Калајџић и Немања Манџић, јереј Дејан Бакмаз, те ђакон Будимир Гардовић.


У празничној бесједи Високопреосвећени је између осталог истакао:''……… Господ, браћо и сестер и драга дјецо духовна,  ради нас људи и ради нашег спасења трпи  обрезање и испуњава Закон божији, који одређује да свако мушко дијете које отвори утробу матере своје буде принесено Господу и завјетно обрезано. Обрезање је био видљиви знак обрезања људске огрјеховљености с једне стране, те присаједињење Богу и његовој избраној Заједници – Цркви с друге стране. Обрезање је било и праслика нашег крштења у води, нашег облачења у Христа Исуса и уласка у свету заједницу светих хришћана………..
…. Свети апостол Павле пише Галатима да су послије Исуса Христа и образање и необрезање небитни, односно неважни,  јер  је у Христу Исусу  Све Ново – све нова твар! Он сам је СВЕ НОВО, а кроз Њега сви смо нова твар у Христу Исусу. Не само човјек, браћо и сестре, већ све, сва творевина  постаје Ново у Христу Исусу. Тако и годишњи круг времена илити Нова Година је  Нови круг освећења свега па и времена. Зато славимо и обиљежавамо Нову годину као Нови почетак Новог доба у Новом годишњем кругу времена. …. Нека је свима срећна и благословена Нова 2023. година…

Ненад Марковић

ФОТОГАЛЕРИЈA

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.