• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


09. 01. 2023.                   

БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ У ПАРОХИЈИ КРАВИЧКОЈ


Бадње вече у Кравици
Бадње вече са прплагањем бадњака у Кравици у општини Братунац свечано је сверадосно дочекано и прослављено.   Мношто благочестивих парохијана слило се у храм и око храма св. ап. Петра и Павла да прослави ово посебно вече. Вечерње богослужење у храму светих апостола Петра и Павла у Кравици почело је у 19:00 часова, а служио је јереј Дејан Ђуричић. За пјевницом су пјевали господа Срђан Обрадовић и Микица Милановић. Након вечерњег богослужења и проповједи, обављена је литија око храма, након које је освјештан бадњак и припремљених бадњих гранчица ради дијељења вјерном народу. Уследило је полагање бадњака на припремљену ватру, а што је громогласно поздрављено.
Ове године смо уз помоћ вјерника са наше парохије, али и околине, успјели да прикупимо преко 60 пакетића, које смо раздјелили дјечици након паљења бадњака.
Молитвени дио смо надопунили дружењем у црквеној порти уз кувано вино, музику и ватромет. Организатор послужења, уз надлежног свештеника и црквени одбор, био је и господин Раденко Милановић, родом из Кравице.
Након читавог црквеног програма људи су се разишли својим кућама на традиционалну породичну вечеру за бадње вече, и да се у миру и радости припреме за божићну Литургију и празник Христовог рођења.


Божић у Кравици
Празник Христовог рођења - Божић и ове године је прослављен најсвечаније на нашој парохији. Света литургија је почела у 06:00 часова, а служио је јереј Дејан Ђуричић. За пјевницом је пјевао господин Срђан Обрадовић. Већина вјерника се сјединила са Христом кроз Свету Тајну причешћа. Након Литургије, прочитана је Божићна посланица Српске Православне Цркве и подјељења је традиционална божићна чесница свим вјерницима. У чесници се, као и претходне године, налазило пет новчића у протувриједности од 100 КМ.
Од пет вјерника који су добили новчић, њих четверо су дјеца. Срећни добитници божићних новчића су: Раденко Милановић, Дијана Живановић, Бошко Ђурић, Михајило Ђурић и Сања Јанковић. Новчане награде је, као и претходних година, обезбједила управа Општине Братунац којима се најсрдачније захваљујемо.
Служба у Буљиму на Божић
Традиционално божићно дружење и молитва настављени су и ове године у селу Буљим, у храму Силаска Духа Светога на апостоле. Молитва је почела у 10:00 часова, служио је јереј Дејан Ђуричић, а након тога одржана је кратка проповјед и подјељена је божићна чесница свим вјерницима. Припремљени су и слаткиши за наше најмлађе вјернике, које смо сакрили у слами испод бадњака. Честитајући вјерницима празник Христовог рођења, опростили смо се у доброј вјери и љубави, док се око нас пружао поглед на Власеницу и околна кравичка села.

свештеник Дејан Ђуричић

ФОТОГАЛЕРИЈA

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.