• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


08. 01. 2023.                   

БОЖИЋ У ВИШЕГРАДУ

 У част Божића ужурбано се украшавао храм Рођења Пресвете Богородице у Вишеграду. У акцију украшавања, осим свештеничких породица и радника у храмовима, укључили су се и ђаци из школа, као и домаћини из околних села који су припремили бадњаке и огњиште за њихово налагање.
На бадњи дан, тачније бадње-вече, вечерње у храму Рођења Пресвете Богородице почело је у 17:00 часова. Вечерње је служио  протојереј-ставрофор Александар Топаловић уз саслужење протојереја-ставрофора Богдана Станишића и Драгана Вукотића те ђакона Василија Пајевића. Након вечерња и бесједе протојереја-ставрофора Александра Топаловића бадњаци су изнешени из храма и свечано наложени на огњиште припремљено у порти храма.


По налагању бадњака окупљене вјернике поздравиo je и честитаo Божић и начелник општине г. Младен Ђуревић, као и предсједник црквеног одбора г. Дејан Савић. Радост навечерја Божића ове године пропраћено је и народним весељем, пјесмом и игром.    
На сам дан Божића св. литургија је почела у 5:00 часова. Служио је протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић уз саслужење протојереја-ставрофора Богдана Стнишића и Александра Топаловића. Храм је у потпуности био испуњен вјерним народом, од којих је већина примила св.тајну причешћа.


Божићну посланицу патријарха српског Господина Порфирија и отачаствених архијереја прочитао је протојереј-ставрофор Александар Топаловић. По завршетку исте, поздравио све вјернике честитајући им Божић у име свештеника вишеградских парохија, пожељевши да Богомладенац  донесе радост у срца и домове свих хришћана. По завршетку богослужења храмом је одјекивао поздрав „Мир Божији и Христос се роди!“.
Свештенство парохија вишеградских је поводом Божића служило и у филијалним храмовима. На бадње вече у храму Пресвете Тројице у Блацама код Вишеграда налагани су бадњаци уз присуство мноштва вјерника из околних села. Вечерњу службу је служио протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић, који је пригодном бесједом поздравио вјернике.

протојереј-ставрофор Александар Топаловић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.