• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


07. 01. 2023.                   

БАДЊЕ-ВЕЧЕ И БОЖИЋ У ТРАВНИКУ


На Бадњи дан, увече у 16:00 часова уприличено је паљење бадњака у порти храма Успенија Пресвете Богородице у Травнику уз присуство парохијана парохије травничке и грађана других вјерских заједница. Обичај је и традиција Травника  да у порти храма у Травнику запале бадњак  и пожеле једни другима срећне божићне и новогодишње празнике.
Након освећења бадњака надлежни свештеник протојереј-ставеофор Горан Живковић одржао је пригодну проповијед у којој је позвао све људе добре воље да се већ данас измире једни са другима да би чиста срца могли честитати једни другима овај велики празник са радосним божићним поздравом Мир божији – Христос се роди! У даљем дијелу своје провиједи говорио је и о лијепим обичајима који Српски народ гаји у склопу одрећених празника па тако и у поводу Божића те да сви обичаји имају за циљ да што више повежу и уједине како породицу тако и цјелокупно друштво. Напоменуо је да се требамо молити Богу једни за друге и да се сјетимо свих гладних и промрзлих без својих домова, који далеко од својих огњишта дочекују Рођење Христово.


На Божић служена је света литургија уз присуство мањег броја вјерника на којој су се сви причестили. Протојереј-ставрофор Горан  прочитао је посланицу Светог архијерејског синода Српске православне Цркве. По изласку из храма настављено је честитање и одлазак домовима како би свако код своје куће наставио традицију својих предака, а везано за божићне обичаје.
Ове године смо посебно радосни јер по први пут дочекујено Божић у топлом храму који је прикључен на градско централно гријање, набављена и уграђена нове стасидије и као круна свега обновљен иконостас са иконама. Храм је у потпуности обновљен што се тиче зидне декорације те нам је још остало да извршимо рестаурацију фрески Романа Петровића које су у веома лошем стању.
Дијелећи радост Божића са свим људима који носе радост Његову у срцу своме, желимо се захвалити свим добровољним приложницима, како нашим травничанима,  тако и оним који су у далекој у Аустралији и Америци и зажељети им да их новорођенче Христос чува у далеком свијету како би својим дјелима као и до сада показивали да су дјеца Његова, али и њиховог Травника.
МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Протојереј-ставрофор Горан Живковић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.