• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


07. 01. 2023.                   

БОЖИЋНА ПОРУКА МИТРОПОЛИТА ХРИЗОСТОМА


Поводом празника Рођења Господа нашег Исуса Христа и Нове 2023. године, данас је 4. јануара 2023. године у палати Митрополије у Сарајеву, тачно у 12:00 часова, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, упутио традиционалну божићну поруку свом свештенству, свештеномонаштву и монаштву, вјерном народу митрополије Дабро-босанске и свим људима добре воље, гледаоцима и слушаоцима електронских медија у БиХ-и.

Љетописац РаНиКо

Поштовани гледаоци,
Драга браћо и сестре ,

МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Срећан и благословен Божић, празник Радости Неба и Земље, - празник свих људи широм свијета и свих свјетова, видљивих и невидљивих, - празник свеукупне творевине божије, - духовне и материјалне!
И док Вам упућујемо овај радосни  поздрав и ову божићњу честитку, позивамо Вас да се заједно потсјетимо како су Рођење Исуса Христа,- Спаситеља свијета прославили анђели божији.  О томе нас најподробније извјештава свети апостол и јеванђелист Лука који каже како анђео Господњи  ''стаде'' између пастира, који су напасали и чували стада своја недалеко од Витлејема и рече им ''не бојте се;.... јављам вам радост велику која ће бити свему народу. … Данас вам се роди Спас, који је Христос Господ, у граду Давидову. И ово вам је знак: наћи ћете дијете повијено гдје лежи у јаслама'' (Лк. 2, 10-12)  И док се пастири чуђаху шта им непознати гост говори, гле појави се хор небеских анђела који слављаху Бога пјесмом: ''Слава на висинама Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља!'' (Лк.2, 14)
И ми вама, драга браћо и сестре и драги гледаоци, поручујемо: не плашите се! Не дајте се збунити од кушача ваше вјере! Вјерујте овој Ријечи Господњој и славите рођење Спаситеља свијета Господа Исуса Христа, увјек и непрестано пјевајући са небеским анђелима: Слава на Висинама Богу, на земљи мир, међу људима добра воља!
Овим ријечима анђелске пјесме, анђели, прије свега, славе Бога,- свог Творца небеског, Створитеља свега славног и преславног на небесима и на земљи. Али, и они су, иако анђели на Небесима, изненађени великом Тајном коју им Отац небески, гле,  откри им и показа у пећини Витлејемској! Показа им Свог Сина Једиродног, Логоса-Ријеч Божију,  оваплоћеног и рођеног од Дјеве Марије! Рођеног у пећини и положеног у јаслама, јер за Њега не бјеше мјеста у граду Витлејему! Истовремено изненађени и задивљени, они славе свог Бога који тако благоизволи! Једноставно,  дивљаху се Тајни која је и од њих била од вијека сакривена.
Управо, тако нам свједочи и тако нас учи св. ап. Павле да је рођење Исуса Христа у јудејској пустињи била и остала ''велика  тајна побожности: – Бог се јави у тијелу!''( 1. Тим. 3,16) Бог се јави у тијелу!, браћо и сестре,  и откри нам, показа нам Тајну Спасења кроз Њега. Зато анђели пастирима јављају: ''данас вам се роди Спаси, који је Христос Господ!''
Бог, како кажу свети оци приклони Небеса, и  низ њих се спусти Син Божији у утробу Пресвете Дјеве и роди се у Витлејему Јудејском.   Својим чудсеним оваплоћењем и рођењем Син Божији уђе у историју човјечанства и свеукупног свијета и као Син Човјечији постаде његов учасник.  Бог се унизи, или како каже св.ап. Павле ''испразни'' да би спасао, не само човјека као своју Слику, већ и читав свијет, сву творевину божију.
Не заваравајмо се, браћо и сестре! Земља на којој јесмо је Божија творевина, божија земља, коју нам је Бог  повјерио ''да владамо њом'' (1. Мојс. 1, 28) Он је онај Виноград из јеванђелске приче који засади и огради виноград свој и предаде га слугама својим да га обрађују. Бог није престао да промишља о творевини својој! На чудесан начин, рођењем од Пресвете Богородице, данас долази у Виноград свој као СПАСИТЕЉ. Видећи и разумјевши ту Тајну побожности, Тајну наше вјере,  радујмо се, браћо и сестре, и запјевајмо са његовим светим анђелима пјесму ''Слава Богу на висинама, на земљи мир, међу људима добра воља''!
Земља је створена по мјери и потреби човјека, првенствено за његове  потребе, земља је створена за хармонију мира између човјека и све остале творевине. Тај благословени мир и хармонију поремети човјек, који постаде узрочником немира, сукоба и братоубиства. Сјетимо се само несрећног  братоубиства, којег почини Кајин, а које се од тада па до данас непрестано понавља и  умножава. Земља мира постаде земља немира до дана данашњег.
И баш на оваквој земљи непрестаног немира и сукоба роди се Христос Спас као Мир свијета! Његовим рођењем и самим Њим Бог благосиља МИР,  и све и свакога који Мир твори назива синовима божији. Зато, браћо и сестре и драги гледаоци, молимо се, непрестано се молимо Господу Мира да подари МИР овом свијету, нарочито у ове немирне дане и времена. Да Бог дарује Мир у Украјини! Мир у Сирији! Мир на сваком крајичку ове благословене земље. Молимо за истински Његов - божански мир, а не лажни или преварантски мир, који би договорили људи лажи и преваре, људи који, и док су, како читамо ових дана, разговарали о миру размишљали о рату, планирали га и припремали се са рат. Уистину срамно да срамније не може бити!
Ево и у вријеме великог празника божије љубави, радости на небесима и на земљи, са запрепаштењем гледамо, слушамо и читамо како се овај свијет испуњен мржњом и човјекоубиством располутио. Бо бола смо поврјеђени мржњом која се ових дана прелијева преко усана појединаца и читавих нација против других и различитих људи, народа Европе и Свијета. Умјесто Мира и Добра којег молимо и очекујемо од Бога, гле, гледамо и слушамо охрабрења и потстрекавања на још веће ратоборство које може довести, како говоре највећи савремени диховници, до свеуништење! Нека нас Бог све од тога сачува, а ми, браћо и сестре, једино што можемо учинити јесте: да се молимо и непрестано молимо за Мир и добропостојање овога свијета и ове земље. Апелујмо сви  заједно и као народи и као Цркве и вјерске заједнице на људе и групације од који зависи заустављање рата да обуставе сва непријатељства и све ратове, и да се окрену стварању паневропског и свесветског мира.
За то је потребна ДОБРА ВОЉА међу љидима, браћо и сестре! Трећи дио анђелске пјесме управо је молива и вапај да буде добра воља међу људима. Господ  нам открива још једну тајну. То је тајна која се зове ЧОВЈЕК! Он је слика божија, слика самога Бога! Нека нико, браћо и сестр,  не мисли да се то односи на тамо неког фиктивног или другог човјека. Не, браћо и сестре! То се односи на свакога од нас. Сви смо ми слика божија! Бог благосиља међу нама – његовим сликама - добру вољу! ДОБРА ВОЉА је добро расположење срца и душе према другоме, односно другима! Добра воља је предворје истинске љубави и мира међу људима. Ко нема љубави према ближњему своме, будите сигурни, да тај нема љубави ни према Богу. Кајин, први братоубица, прво изгуби добру вољу према брату своме Авељу, а потом га уби.
Помолимо се, браћо и сестре и драги гледаоци, да нам Бог дода   љубави у срца наша, из којих ће се изливати и наша добра воља међу људима.
Зато, у ове Божићне дане, отворимо срца наша за Господа Љубави, да се Он усели у њих и буде Срце наших срца, Љубав наших љубави, Добра воља наших добрих воља. У овом је и смисао Божића и смисао празновања Христовог рођења.
Нека Љубав, Мир и Добра воља побједе сва зла овога свијета!
Не заборавимо на све страдалнике широм свијета, а прије свега оних око нас. Помолимо се за њих. Погледајмо на све оне који имају неку потребу или невољу и помозимо им колико можемо како би благослов божији имали.
Још једанпут све вас поздрављамо и Божић честитамо, поздравом
ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Митрополит Хризостом, с.р.

У Сарајеву,
О Божићу 2022(2023). г.

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.