• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

  

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


05. 12. 2022.                   

Истина о Старом Броду у Сремској Митровици

Благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита дабробосанског  г.  Хризостома, ученици Средње школе " Иво Андрић" из Вишеграда,  заједно са протојерејом-ставрофором Драганом Вукотићем су 03. и 04. децембра  посјетили Сремску Митровицу,  а на позив братства Саборног храма Светог Великомученика Димитрија.

Тим поводом одржано је духовно вече у позоришту "Добрица  Милутиновић“  (Српски дом) на тему:  „Истина о страдању у Старом Броду.”


Бесједу на ову тему говорио је протојереј-ставрофор Драган Вукотић у којој је истакао да је народ из Источне Босне и Срема дијелио исти судбину те 1942. године, јер те исте године у Сремској Митровици и околини страдало је од усташа 8.000 српског становништва.
Ауторске стихиве "Старобродски мученици" говорио је Жељко Милошевић из Вишеграда. Приказан је документарни филм "Зелена гробница",  аутора Драгана Радовића из Источног Сарајева, а ученици Средње школе "Иво Андрић" из Вишеграда извели су драмски програм под руководством професорице књижевности Дијане Инђић.


У недељу, на празник Ваведења Пресвете Богородице сви ученици присуствовали су Светој литургији,  примили Свету тајну причешћа и поклонили се дијелу моштију Преподобне мајке Параскеве које су похрањене у храму.
Након Свете литургије посјећено је Спомен гробље, мјесто страдања 8.000 Срба, а међу убијенима је и познати наш сликар Сава Шумановић.
Пред повратак у Вишеград посјећене су археолошке ископине старог Сирмијума и друге знаменитости из богате историје тога града.
Захваљујемо се Његовом високопреосвештенству Митрополиту г. Хризостому на указном повјерењу, као и братству Саборног храма Светог великомученика Димитрија у Сремској Митровици на изузетно организованом пријему и гостопримству.

протојереј-ставрофор Драган Вукотић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.