• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


27. 11. 2022.                   

ИМЕНДАН МИТРОПОЛИТА ХРИЗОСТОМА


У суботу, 26. новембра 2022. године, на дан успомене Светог Јована Златоустог, Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију у храму Свете мајке Ангелине у Тилави – Источно Сарајево, са почетком у 09:30 часова.
На светој литургији Његовом Високопреосвештенству саслуживали су: свештеноигуман Георгије Станковић, намјесник манастира Озерковићи, јеромонах Владимир Ђуричић, намјесник манастира Кнежина, јереји Немања Лакић и Томислав Пајевић, те ђакон Будимир Гардовић. На крају Свете литургије Високопреосвећени митрополит Хризостом преломио је колач и осветио кољиво у славу и част Светог Јована Златоустог.
Служењем свете архијерејске литургије, пријемемом и свечаним ручком у палати митрополије у Сарајеву Високопреосвећени је прославио свог небеског чувара и обиљежио свој имендан Светога Златоуста – Хризостома.


Високопреосвећени митрополит је, обративши се вјерном народу, између осталога истакао: „...данас прослављамо Светог Јована Златоустог, архиепископа Константинопољског  и првог патријарха Цариградског, који је својом ријечју и својом мудрошћу, својим подвигом и храброшћу задивио свијет.......Свети Јован је Цркву Антиохијску, која се већ била поприлично '' уљуљала'' као све малоазијске Цркве, наново покренуо и реорганизовао Ријечју божијом и Духом Светим, својим светим примјером подвижника, хришћанина и свештеника……… Проповједајући свакодневно свети Јован је  учио и проповједао да човјек не проповиједа само од себе, него да Дух Свети говори из њега, као што је говорио кроз пророке, а касније кроз Спаситеља и апостоле......... Свети Јован Златоусти посебан је значај давао светој литургији, која није обред на којем се само присуствује, већ да је то дар Духа Светога који благосиља саборност Цркве, који дарове које ми приносимо претвара у само Тијело и Крв Господа Исуса Христа…….Према Свети Оци говоре  да је и то својервресно причешћивање кроз чуло гледања светих обреда и радњи  и чуло слушање литургијских пјесама,, молитава и саме проповједи. …….. Дакле,  Свети Златоусти  опет и опет понавља да је Дух Свети  који све освећује, даје и претвара да буде божанско, свето…..... то је суштина теологије Светог Златоустог, која је донијела велике промјене како у Цариграду тако и широм Васељене…….. Из тог разлога многи теолози њега сматрају и видео као  великог реформатора……. Црква божија увијек се обнавља Духом Светим, никада људским снагама и способностима, ма какве и које оне биле. То је плод  Духа Светога...“.

Ненад Марковић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.