• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


16. 11. 2022.                    

ХРАМ У МИЉЕВИЋИМА У ИСТОЧНОМ НОВОМ САРАЈЕВУ ПРОСЛАВИО СВОЈУ КРСНУ СЛАВУ


Прекрасни храм светог великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Новом Сарајеву, данас је 16. новембра 2022. текуће године, на Ђурђиц прославио своју крсну славу. Овај свети храм је подигнут по узору на храм светог Прокопија у Високом.
Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени  митрополит дабробосански Господин Хризостом а уз саслужење  протојереја-ставрофора: Чеда Ђуреиновића, архијерејског намјесника сарајевског, Ранка Билинца, Миомира Зекића, Чедомира Ђелма и Војислава Чаркића, протојереја Дарка Даниловића, јереја Божидара Тановића и Дражена Делића, те ђакона Будимира Гардовића и Владислава Ковача.


На крају Свете литургије Високопреосвећени митрополит осветио је славско кољиво и славски колач, којег је  преломио са кумом данашње крсне славе храма. Кум данашње крсне славе храма у Миљевићима био је Господин Љубиша Ћосић, градоначелник града Источно Сарајево. У наставку крсног славља обављен је трократни опход - литија око храма.


У бесједи на тему ''Ко мене призна пред људима'',… Високопреосвећени је истакао вјеру, слободу и храброст хришћанског мученика и свједока божијег Светог Георгија. '' ….. није се уплашио јарости  цара, нити осуде римског свијета, презира својих колега и војника! Није се ничега уплашио, па ни смрти, јер га је сам Бог и Господ Исус Христос ослободио страха. Благословио га је слободом као врлином са кјом је храбро изашао пред цара и потврдио да је и он хришћанин као и милиони оних које он гони, прогања и на свакојаке муке ставља и убија….. Данас када га славимо и величамо као великомученика и побједоносца онда прво морамо да знамо да је он мартирас, а шо значи не само страдалник и мученик већ и свједок божији пред људима. ….. И побједоносац је, јер је кроз Исуса Христа побједио гријех, смрт и ђавола. Побједио је, заједно са хиљадам и милионима хришћанских мученика Римско царство и ево и данас и довијека слави се и славиће се његово име, његова слава пред Богом…….. Неки од вас су идуће на поклоњење светим мјестима у Израиљу и Палестини посјетили град Лиду или Лођ и имали сте прилику да видите храм светог Георгија и да се поклоните мјесту гдје је било пренешено његово свето тијело из Никомије у Лиду, Палестину, да почива у постојбини његове мајке…. ''

Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈA

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.