• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


09. 11. 2022.                    

ПРОСЛАВА СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У (НА) ПАЛАМА


Прекрасни град Пале смјештен између Романије и Јахорине данас се, 8. новембра 2022. године, да дан успомене светог великомученика Димитрија солунског мироточивог чудотворца сунцем обасјан духовно радовао радошћу неописивом, радошћу непобједиивих и несавладивих атлета божији као што бијеше св. Димитрије. Љепоту данашњег светомитровданског угођаја крунисала је света архијерејска литургија у храм Успенија Пресвете Богородице коју је служио Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење: протојереја Николе Ковач, архијерејског намјесника соколачко-паљанског, Марка Билинца и Немање Манџића, јереја Драгише Цвјетковића и ђакона Будимира Гардовића.


У бесједи о светом великомученику Димитрију Високопреосвећени је између осталог истакао: „...Свети Димитрије солунски је великомученик, чудотворац и мироточац. Великомученик и страдалник јер је попут Христа Господа у Кога је повјеровао претрпјео велике муке и страдања од његових дојучерашњих сабораца и страјешина. Био је солунски војвода и попут свог оца велики управитељ Солуна. ……храбар и одлучан у спрјечавању зла, те чињењу добра,   он неустрашиво изађе пред цара Максимијана и исповједи ''и ја сам хришћанин''. Исповједио је своју вјеру и Христа Господа и храбро кренуо на страдање……. Он је истовремено и велики чудотворац. Његовим светим молитвама и молитвеним заузимањем Бог је толико пута спасо град Солун од непријатеља освајача, од земљотреса и пожара. У историји града забиљежено је и то да је Бог молитвама св. Димитрија спасао хиљаде људи од сигурне смрти у  стравичним земљотресима…….. Он је и велики миротачац. Из његових светих моштију и из његова гроба потекло је чудотворно и цјелебно свето миро које је све оне који су се њиме помазивали лијечило ма од које боласти да је боловао. …..  Храбрим исповједањем вјере као војвода и заповједник града Солуна био је охрабрење свим солунским мученицима и постао заштитник хришћана у Солуну…...цар му је наредио да прогања хришћане и да их убија на сваком кораку, јер су хришћани били ван закона и проглашени за непријатеље римске империје. Умјесто да их прогања и убија Свети Димитрије  се пројавио ослободиоцем и заштитиником хришћана... Свети Димитрије је примјер слободног и храброг мученика и исповједника који има потпуну слободу пред Богом, али и пред људима, јер онај који има Христа пред собом, тај се ничега не боји……. Због тога је посебно поштован и вољен не само од стране наше браће православних грка, већ и од свих  слободољубивих Словенских народа. Заштитиник је и покровитељ Русије и  Сибира, Србије….. Нека нас Бог данас у увијек благосиља молитвама светог великомученика Димитрија……. Ако неко од вас, браћо и сестре, буде путовао у град Солу или Грчку обавезно свратите до велељепне црве св. Димитрија која је подигнута на мјесту  гдје је овај христов војник пострадао. На мјесту данашње цркве у вријеме св. Димтрија ту су била јавна римска купатила. Управо у једном дијелу тих римских купатила има обиљежено мјесто гдје је свети Димитрије мучен и погубљен.  Ту су и његове свете мошти враћене из Италије 1978. године. Свратите и примите благослов и молитвену заштиту овог  светог великомученика “.

Љеописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈA

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У СЕПТЕМБРУ И ОКТОБРУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.