• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


06. 11. 2022.                    

У САРАЈЕВУ САВЈЕТОВАЊЕ ПО ПИТАЊУ КУЛТУРНИХ ДОБАРА ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ ЧАЈНИЧЕ


Црквена општина Чајниче, захваљујући чињеници да је насљедница некадашњег манастира у Чајничу, у свом властништву посједује значајна културна добра од којих су напознатија: а) чудотворна икона ''Чајничка Красница''  те  б) рукописно ''ЧАЈНИЧКО ЈЕВАНЂЕЉЕ''. Како саме цркве (двије), тако и велики број покретне имовине проглашен је КУЛТУРНИМ ДОБРОМ БиХ-е. Учињено је то 2007. године сагласношћу како власника добара ЦО Чајниче тако исто и давањем сагласности митрополије Дабро-босанске. С обзиром на то да су настали одређени проблеми по питању квалификовања и идентитета културног добра данас, 3. новембра текуће 2022. године са почетком у 11:00 часова, у палати митрополије Дабро-босанске у Сарајеву, одржано је информативно и стручно савјетовање у вези са статусом ЧАЈНИЧКОГ ЈЕВАНЂЕЉА.  Стручно и иформативно савјетовање сазвао је Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, а поводом непримјереног и национал-шовинистичког односа бошњачког и хрватског члана Комисије БиХ-е за националне споменике, те тенденциозног и националистичког насртања одређених бошњачких кругова на идентитет ЧАЈНИЧКОГ ЈЕВАНЂЕЉА.
Након вишесатног информисања о самом Чајничком јеванђељу те цјелокупне сутуације која је створена од 2013. године по овом питању донесени су одређени закљуци које Високопреосвећени Господин Хризостом треба да стави у законске оквире.
Први закључак овог савјетовања јесте да се на нивоу митрополије Дабро-босанске формира тијело – митрополијски Одбор за праћење насртаја и покушаја отимања, те сличних појава по питању идентитета културних добара у митрополији Дабро-босанској српско-православне провенијенције, њиховог  историјског, културног, сакралног  и националног идентитета. Недопустиво је и непримјерено присвајање културних и сваких других добара Српског народа и Српске православне Цркве у Федерацији Босне и Херцеговине.
Други закључак: у потпуности подржати текст обраћања ЦО Чајниче Комисији БиХ-е по питању нелегалног и протузаконитог мијењања Одлуке односне Комисије из 2007. године по питању културног добра ЦО Чајниче.
Трећи закључак: организовати научни скуп у току 2023. године у Сарајеву по питању Чајничког јеванђеља, а под покровитељством Митрополита дабробосанског Господина Хризостома.
Четврти закључак: извршити  стручну реконструкцију ризнице ЦО Чајниче и припремити је за повратак Чајничког јеванђеља у исту. Приликом повратка Чајничког јеванђеља са репарације организовати презентацију истог у Чајничу. Вријеме и термини биће накнадно објављени.
Пети закључак: у случају да Комисија БиХ-е не повуче своју одлуку из 2013. године по питању културног добра ЦО Чајниче  митрополија Дабро-босанска и ЦО Чајниче повући ће своје сагласности из 2007. године о давању сагласности за проглашење културним добром ЦО Чајниче и покренуће поступак за  излазак из односног споразума.

 Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈA

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У СЕПТЕМБРУ И ОКТОБРУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.