• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


30. 10. 2022.                    

САБОРНА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У САРАЈЕВУ


Данас у 20. недељу по Духовима, 30(17). октобра текуће 2022. године,  на дан успомене светог пророка Осије и преподобномученика Андреја Критског, служена је саборна архијерејска литургија у саборној цркви у Сарајеву, а поводом 150-годишњег јубилеја освећења овог саборног храма 1872. године.


Свету архијерејску литургију са почетком у 09:00 часова служио је Високопреовећени митрополит дабробосански Господин Хризостом, а уз саслужење: протојереја-ставрофора проф. др. Владислава Топаловића, архијерејског замјеника, архимандрита: Јована Гардовића и Андреја Ковачевића, игумана Методија Петричевића и Георгија Станковића, протјереја-ставрофора: Чеде Ђуреиновића, Илије Чупића, Владимира Ступара, протојереја Николе Ковача, јереја Немање Лакића и ђакона: Будимира Гардовића и  Божидара Васиљевића.

Литургијску љепоту свете архијерејске литургије украсило је пјевање СПД ''Слога'', које пјева у саборном сарајевском светом храму од његовог оснивања 1883. године.
Светој архијерејској литургији присутвовали су преузвишени надбискуп сарајевски Господин Томо Вукшић и Савјетник апостолске нунцијатуре у Сарајеву Mons. Amaury Medina Blanco.


У свом обраћању вјерницима Високопреосвећени Господин Митрополит је истакао:''…….. 150-годишњи јубилеј овога светога храма је за нас велики и историјски догађај. Премда 150 година и није велики историјски период, али је он за нас  веома велик и значајан. Градњом овог светог храма и његовим освећењем наш Српски народ Сарајева и његове околине покренуо је точак промјене у Сарајеву и створио нову реалност, а то је точак слободе и права свих хришћана у Сарајеву да слободно вјерују и слободно исповједају своју вјеру. Из Сарајева је избачен страх. Освојена је слобода…… Али, најважније је, браћо и сестре, да је овај свети храм 150 година служио и служи  љубави и добру у овом граду, у Сарајеву. Тако ће и служити док је вијека и свијета. Са тим молитвама и благословима  и подигли су га наши свети преци………. Данас, браћо и сестре, треба молитвено да се сјетимо и запалимо свијеће за  митрополите Пајсија и Саву Косановића, за све оне који су на било који начин доприњели градњи овога храма. Прије свих сјетимо се дичних и великих Јефтановића, Цековића, Деспића и свих других. Данас им  искажимо нашу захвалност и благодарење за све што су учинили за нас који наслиједисмо њихову доброту и српску великодушност……….''.
Након литургијског славља Високопреосвећени је високе госте и свештенство позвао у палату митрополије на послужење.

 Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈA

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У СЕПТЕМБРУ И ОКТОБРУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.