• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


30. 10. 2022.                    

ОСВЕЋЕЊЕ ОБНОВЉЕНОГ ХРАМА СВ. АП. ПЕТРА И ПАВЛА У КАКЊУ


Данас у суботу, 29. октобра 2022. године на дан успомене светога мученика Лонгина Сотника Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, освештао је чином обновљенија обновљени храм св. ап. Петра и Павла у Какњу.  Трудом и залагањем надлежног пароха пречасног јереја Драгише Цвјетковића те многобројних избјеглих и  протјераних Срба Какња,  задње три-четири године ентеријер парохијског храма је, осим иконостаса, потпуно обновљен. Можда је боље констатовати да је замјењен новим и квалитетнијим. Ако Бог да ускоро ће и нови иконостас стићи и бити постављен на мјесто старог и дотрајалог иконостаса.


Након освећења обновљеног храма Високопреосвећени Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију уз саслужење протојереја-ставрофора Горана Живковића, пароха травничког и архијерејског намјесника травничко-зеничког, протојереја Марка Малеша, пароха зеничког и ђакона Будимира Гардовића.
Иначе, иако мала парохија која се не зове по називу општине Какањ и њеном сједишту већ ДОБРИНСКА и српска заједница у Какњу уз помоћ како локалне заједнице – општине Какањ тако и других донатора уз добру организацију и транспарентност обновила је и доградила, самим тим и проширила, парохијски дом  те уредила комплетан амбијент црквене порте.  У знак захвалности поштовања за све урађено у Какњу одликовани су како надлежни свештеник, општина Какањ и појединци који су се својим повећим донацијама истакли.


У бесједи Високопреосвећени је истакао велики значај …'' ове историјске обнове, овога вашег храма. Вјерујем и надам се да сте се сви ви који сте учествовали у његовој обнови обновили себе вјером у Бога, љубављу божијом и надом у милост божију. И као што су се ваши очеви и ђедови уградили у овај храм градећи га 1924-1925. године тако сте се и ви овом обновом исто тако уградили у њега. Битно је да сте све што је најсветије уградили у њега, срце ваше! ……. Нека би дао Бог молитвама св. ап. Петра и Павла и светог мученика Лонгина Сотника кога данас славимо да се у овом светом храму увијек у добру састајете, да се око њега окупљате и радујете. … Знам да сте многи, неки мање а неки више, далеко од родног краја, али нека то данас у ери брзих технологија, могућности брзог кретања не буде сметња да буде опет свој на своме, своји на својим прађедовским огњиштима…… Срећно обновљење и освећење овог храма…''

 Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈA

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У СЕПТЕМБРУ И ОКТОБРУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.