• Митрополит
 •   Митрополија
 •    Историјат
 •   Контакт
 •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо







 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


18. 10. 2022.                    

ПРЕСВЛАЧЕЊЕ МОШТИЈУ МИТРОПОЛИТА ГЕОРГИЈА НИКОЛАЈЕВИЋА


У Блажују је, јуче и данас 17. и 18. октобра текуће 2022. године, одлуком и благословом Високопреосвећеног Господина Хризостома митрополита дабробосанског, извршено вађење из гробнице моштију блажене успомене митрополита дабробосанског Георгија Николајевића те њихово прање и пресвлачење у ново архијерејско одјејање.
Наиме, према протоколу који је донио и потписао Високопреосвећени Господин Хризостом, јуче је у Понедјељак, 17. октобра т.г., саркофаг са посмртним остацима митрополита Георгија извађен из гробнице у храму Светога Саве у Блажују, а данас  у уторак, 18. октобра т.г.,  обављен је други дио протокола, тј.  прање и пресвлачење часних моштију великог митрополита Георгија Николајевића и њихово постављање испред иконостаса храма св. Саве у Блажују.


Прање и преслачење часних моштију митрополита Георгија Николајевића уз митрополита Господина Хризостома обавили су: игуман Георгије Станковић, намјесник манастира Озерковића, протојереј-ставрофор Мирослав Вујичић, парох соколачки, протојереји Марко Главаш и Немања Манџић, пароси са Пала, Велимир Дивљановић, старјешина цркве св. арх. Михаила – старе цркве са Башчаршије,  Миљан Рађеновић и Дарко Даниловић, пароси блажујски.  Прије самог почетка прања и преслачења часних моштију обављена је молитва, те мали помен блаженоупокојеном митрополиту Георгију.
Цијенимо нужним забиљежити следеће:

 1. Да је приликом вађење саркофага из гробнице, саркофага из 1896. године, констатовано да је саркофаг у његовом доњем дијелу био потпуно труо;
 2. Да је и поред те чињеце саркофаг успјешно и цјеловито извађен и постављен на за то припремљен сто;
 3. Да је приликом основоног чишења и брисања саркофага констатовано да је он у доњем дијелу трослојан, а у  горњем дијелу двослојан. Једноставним подизањем горњих дијелова сакрофага, који су   уклоњени и положени на одговарајуће мјесто, појавило се скором па цјеловито тијело блаженопочившег митрополита Георгија. Посебно се истицала његова лобања са панакамилавком и архијерејски орнат који је дјеловао цјеловито.
 4. Посмртни остаци, скелет митрополита Георгија се појавио са цјеловитим архијерејским орнатом, са напрсним крстом, који је он увијек носио. Накнадно је на његовом грудном кошу пронађена и панагија, али без ланца. Приликом покушаја скидања архијерејског одјејања констатовано је да је оно већинским дијелом потпуно труло и није било наде, да се осим у сегментима, сачува.
 5. Главнина посмртних остатака је добро сачувана, осим стопала која су у цјелости деструисана. Већи дио ткива са кожом приљепљен је уз скелетни костур блаженоупокојеног митрополита.
 6. Лобања са косом и брада у цјелости су сачувани са дијеловима и дјелићима коже који су се у сегментима сјединили са кошчаним дијелом лобање.
 7. Прије самог преслачења Високопреосвећени је часне мошти митрополита Георгија помазао светим миром и потом се приступило његовом облачењу у ново архијерејско одјејање.
 8. Након помена мошти су постављене испред иконостаса храма Светог Саве у Блажују и ту ће остати до даљњега.

У недјељу, 23. октобра 2022. године Високопреосвећени Господин Хризостом служиће у храму Светог Саве у Блажују саборну архијерејску литургију у част и спомен блаженоукојеног митрополита Георгија Николајевића.
У Петак и Суботу, 21. и 22. октобра т.г. у Палама ће у организацији Митрополије,  Богословског и Философског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, а у  амфитеатру Философског факултета у Палама бити одржан Научни скуп о митрополиту дабробосанском Георгију Николајевићу.

Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈA

 

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У СЕПТЕМБРУ И ОКТОБРУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.