• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


25. 09. 2022.  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У БОРИКАМА


Село Борике налази се у општини Рогатица и просторно је највећа  мјесна заједница у овој општини. Храм Светих апостола Петра и Павла у Борикама освећен је 1910. године, а данас, 25. септембра 2022. године, Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је Свету архијерејску литургију у овом храму, са почетком у 09:30 часова. Његовом Високопреосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор Александар Топаловић, архијерејски намјесник вишеградско-гораждански, јереј Милош Јањић, професор у фочанској богословији и ђакон Будимир Гардовић.


Високопреосвећени митрополит Хризостом је у својој данашњој бесједи истакао: „...Господ Исус Христос у свом одговору на питање једног фарисеја: која је највећа заповјест божија нашег ближњег, односно наше  ближње, упоређује са Богом. Наиме, колико је битно да љубимо Бога, толико је важно да љубимо и ближње своје……. Свети Јован Богослов на исту тему каже да не може неко да љуби Бога, којег не види и не познаје, а да мрзи ближњега свога! Сваки који тако ради или говори лицемјер је!...... Зашто Господ нашег ближњег упоређује са Богом? Зато што  у сваком ближњему своме морамо препознати слику нашег Бога. Човјек је створен по слици Божијој. То треба да знамо и тако да творимо. Сви смо ми саздани по слици божијој, зато је Господ рекао да љубимо ближњег свога као самога себе,…...Колика је љубав божија према човјеку и свијету најбоље је исказао св. Јован Богослов  пишући како Бог толико завоље свијет да даде и Сина свог да се унизи – роди у пећини, буде понижен, попљубав и посрамљен, разепет на крсту и погребем  да би човјека путем Његове жртве, - нас људе-  своју слику вратио у заједницу са Собом...“.

Ненад Марковић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У СЕПТЕМБРУ И ОКТОБРУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.