• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


25. 09. 2022.  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ПОСЈЕТИО СЕЛО БАРЕ НА РОМАНИЈИ


По први пут у историји једног у планини Романији скровитог и сакривеног села Баре, у општини Соколац, данас се у суботу, 24. септембра 2022. године, десио несвакидашњи догађај. У село је стигао Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом. Наиме, примивши информацију да мјештани села Баре међусобно разговарају о томе да би ''штогод цркве'' направили у њиховом селу Митрополит Господин Хризостом одмах је поздравио ту идеју и заказао долазак у село ради утврђивања мјеста локације будућег храма Светих мученика и безсребреника Козма и Дамјана (1/14. јули). Управо то се данас десило.


Село Баре се налази на пола пута на тромеђи Мокрога у општини Пале, Каљине у општини Соколац и општине Хреше – Вучија Лука (Источни Стари Град Сарајево) и до њега се може доћи управо из праваца Мокрога, Каљине и Вучије Луке.
Стигавши у центар села гдје га је дочекао велики број мјештана овог и околних села Високопреосвећени се прво послужио хљебом и сољу, а потом се појединачно поздравио са свима сабранима. Након дочека и поздрава отслужен је помен свим палим борцима овог и околних села, који животе своје положише у отаџбинско-одбрамбеном рату 1992-1995. године. Помен је служио надлежни парох протојереј-ставрофор Златко Богдановић, који је након помена поздравио Високопреосвећеног Господина Митрополита и истакао да је ово велики и историјски догађај да је по први пут у историји осела Баре један митрополит посјетио село и благословио га.

.................
Отпоздрављајући на поздравну ријеч оца Златка Високопреосвећени је изразио своје велико задовољство што је данас у Барама те исказао одушевљење што је срео толико браће и сестара, који су дошли да га дочекају и поздраве. ''… Одушевљен сам вашом намјером да овдје у вашем скровитом и питом селу желите подићи храм Богу живоме. Чим сам чуо за вашу идеју одлучио сам посјетити вас, поздравити  и подржати вас..……Вјерујем да су и ваши дични преци хтјели као и ви да подигну овдје цркву, али нису им дозвољавали прилике и околности. Данас се они радују, као и ваша браћа за које се  управо помолисмо у овом помену. Радују се да виде нас данас овдје сабране поводом одређивања локације за будући храм. …..''


Након обраћања Високопреосвећеног Господина Митрополита сви су на челу са митрополитом кренули  ка мјесту које су мјештани саборно предложили за мјесто будућег храма. Стигавши на предложено и одређено мјесто Господин Митрополит је исто благословио и позвао све да се помоле. Потом је затражио да се благословено и одређено мјесто  обиљежи и казао: ''Пошто завршите све папиролошке и административне процедуре поново ћемо доћи да ове мјесто благословимо и пободемо крст. Нека је срећан и благословен овај дан и ово мјесто које смо ево данас и званично одредили да буде мјесто будућег храма''.
Овом историјском чину и догађају присутвовали су: Господин Љубиша Ћосић, градоначелник града Источно Сарајево;  Господин Милован Бјелица, начелник општине Соколац;  Господин Ведран Јованчић  предсједник скупштине општине Источно Ново Сарајево. У наставку данашње радости приређена је трпеза љубави за све окупљено. У току трпезе обратили су се и поздравили све присутне Господин Бјелица, Господин Ћосић и Господин митрополит Хризостом.

Љетописац РаНиКо 

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У СЕПТЕМБРУ И ОКТОБРУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.