• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо







 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


23. 09. 2022.  

ХРАМ У ВУКШИЋ ПОЉУ ПРОСЛАВИО КРСНУ СЛАВУ


Село Вукшић поље је насељено мјесто у општини Милићи. Препознатљиво је по својој ''Неђиној цркви'' посвећеној светим Богородитељима Јоакиму и Ани. ''Неђина црква'' зове се по ктитору овог храма покојном Неђи Цветковићу и његовој племенитој супрузи Милојки. Они су, уистину, били вјерне слуге божије, истински богомољци, попут светих Јоакима и Ане. Зато их је Господ и удостојио чудесног јављања да на мјесту данашње цркве подигну храм и посвете Јоакиму и Ани, Богородитељима.


Данас на дан успомене светих Јоакима и Ане, 22. септембра 2022. године, Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом, са почетком у 09:30 часова, служио је Свету архијерејску литургију у храму светих. Његовом Високопреосвештенству Господину Митрополиту саслуживали су: протојереј Александар Млађеновић, протонамјесник Душко Глигић и ђакон Будимир Гардовић.


Након Свете архијерејске литургије обављен је трократни опход око храма, те је Високопреосвећени митрополит благословио славско кољиво и са кумом данашњег славља преломио славски колач.
У бесједи о Светим богородитељима Јоакиму и Ани Високопреосвећени је  између осталог истакао: „Никад не губимо наду! Увијек се надајмо и Бог ће нам дати по вјери и надању нашем.......нама је Бог све открио и  дао како би могли у потпуности  упознати своју вјеру и  научити  у Кога ми то вјерујемо и како треба да вјерујемо. Није довољно ово што ми  примамо само по нашој православној традицији и нашој националној припадности. Истине наше вјере потребно је нааучити и познавати….....Управо Свети Богородитељи Јоаким и Ана су знајући Закон божији живјели свето и праведно, са пуно вјере и повјерења у Бога свога. Живећи закон божији живјели су не само вјеру и љубав већ и наду у свога Бога. Знали су да их Бог никада неће оставити саме и неутјешне. Бог никада и никога не оставља самога у невољи. Бог, који је саздао човјека као слику своју дао му је све у своје вријеме што му  је потребно за спасење. Зато никад не губимо наду. Вјерујемо и надајмо се!...... Управо та чвртста и непоколебљива вјере светих Јоакима и Ане породила им је милост и доброту Божију. Бог их благослови прекрасном Дјевом Маријом Богородицом. Застанимо за тренутак и размислимо: шта то значи. Бог од нероткиње даје највећи ПЛОД, даје Богородицу! Какво чудо, браћо и сестре! Тамо гдје Бог хоће мјењају се закони природе. …….Бог и Господ све чини ради нас и ради нашега спасења…....“.

Ненад Марковић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У СЕПТЕМБРУ И ОКТОБРУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.