• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


27. 08. 2022.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ПОСЈЕТИ МАНАСТИРУ КНЕЖИНИ


Данас у петак, 26. августа 2022. године, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански посјетио је манастир Кнежину у селу Кнежини код Сокоца на Романији. У својој сталној бризи за напредак манастира у нашој Митрополији Високопреосвећени је осјетио потребу да данас посјети овај манастир на Романији и да у разговору са намјесником манастира јеромонахом Владимиром Ђуричићем размотри неке од модалитета унапређења како самог манастира Кнежине тако и живота у њему.


Манастир Кнежина је од 2019. године у саставу митрополије Дабро-босанске. До тада је канонски био у састави епархије Зворничко-тузланске. Иако је, данас већ давне 1989. године, торжествено промовисан као нови манастир епархије Зворничко-тузланске, на жалост, њему се не само није посветила потребна пажња и улагања у њега како би заживио као манастир, већ је деценијама запостављан као манастир. Потребно је потсјетити све да је овај манастир тада 1989. године проглашен као МЕТОХ МАНАСТИРА ХИЛАНДАРА. А тадашњи први епитроп манастира Хиландара старац проигуман Никанор (Савић) лично присутвовао проглашењу овог манастира и великом народном сабору ''На Кнежини''. На жалост, данас је то само тужна успомена. Али, не и заборављено!!!


Сагледавши то тешко стање манастира Високопреосвећени митрополит Господин Хризостом одлучио је покренути иницијативу за његову материјалну и монашку ревитализацију. ''Крајње је вријеме да се поведе мало више рачуна и бриге о овој Романијској љепотици - манастиру Кнежини, која као што можемо да видимо и осјетимо то заслужује. Мало се гдје може осјетити оваква љепота природе и благопријатност ваздуха као овдје у Кнежини. Ево, 8. септембра текуће 2022. године, покренићемо једну општу иницијативу за помоћ манастиру Кнежини и посебно оцу Владимиру који се овдје труди колико може и подвизава. Потребна му је помоћ у сваком погледу. Прије свега у молитви и болагослову, а потом и материјално да помогнемо да овај манастир подигне до у потребну духовну и материјалну висину'' истакао је Високопреосвећени Господин Хризостом и додао ''ми смо већ интервенисали око надградње манастирског конака. Намјера нам је да овдје у близини манастира Кнежине подигнемо ''Камп за дјецу'' који би био на корист наше школске дјеце, која би преко распуста – љетног и зимског-  овдје на овом ваздуху и у овој предивној природи уживали, расли и молили се''.

Љетописац РаНиКо   

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.