• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


01. 08. 2022.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ДРИВУШИ


Село Дривушу у јужном предграђу Зенице данас је, 31. јула 2022. године, у 7. недјељу по Духовима посвећену светим оцима првих шест васељенских сабора посјетио Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом. Дривуша је археолошки неиспитано подручје, али је врло интересантно са црквено-историјског, архитектонско-градитељског и сваког другог аспекта. Шире подручје локалитета гдје је данашњи храм Вазнесења Господњег зове Црква, а мало југоисточније локалитет се зове Трепавица. Управо у предјелу Трепавице налази се једно посебно мјесто које дубоко везано за Цркву и њену светињу. Шта више, записано је и народно предање чува да је ту у Дривуши постојао манастир којег су османлије након окупације Босне разрушили. На жалост, археологија па и историја нису посветили дужну пажњу овим просторима.


Високопреосвећени Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију у храму Вазнесења Господњег и проповједао ријеч божију. Са Високопреосвећеним Господином Митрополитом саслуживали су: протојереј Марко Малеш, јереј Немања Лакић, јереј Дражен Анџић и ђакон Павле Максимовић. Након свете литургије Високопреосвећени је у пратњи свештенства и малом групом мјештана посјетио подручје Трепавице и кратко се упознао са историјатом односног локалитета.

Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

-


 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.