• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


01. 08. 2022.

ОСВЕЋЕЊЕ НОВОПОДИГНУТЕ ЦРКВЕ НА ВИСОJEВИЦИ


Село Висојевица у општини Илијаш у ФБиХ-не данас је 30. јула 2022. године на дан успомене свете Великомученице Марине (Огњене Марије), имало велики и историјски догађај, - догађај каквог нико од восовичанаца у њиховој дугој историји није доживио. 1995/96. године сви становници Висовице као и са цијеле општине Илијаша, због рата и политичких одлука, избјели су са својих вјековних огњишта и раселили се по цијелом свијету. Многи су злорадо вјеровали и надали се да се Срби Висојевице више никад неће вратити на њихова огњишта. Али, ко ће као Бог!? Бог чудесно дјелује у ''своје вријеме и на свој начин''. Управо је тако дјеловао на избјегле и расељене висовичанце да се окупе око једне идеје која ће их поново све сабрати и опет окупити у Висојевици.


Прије неколико година ''пала је идеја'' да подигну једну омању цркву. Идеја је брзо прострујала кроз уши, али и што је још много важније кроз срца свих њих и они се договорише да идеју претворе у дјело. И, гле, послије толико вјекова, да не кажемо година, сложно подигоше омању цркву Свете великомученице Марине на Висојевици, на 1300 метара надморске висине.


Данас је на радост свих сабраних висојевичана, па и оних који из било којих разлога нису могли да присуствују освећењу цркве и првој слави храма, Његово Високопреосвештеснство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, дошао у Висојевицу и освештао чином троносања новоподигнути храм свете Великомученице Марине. Након освећења храма отслужио је прву архијерејску литуригију у новоосвећеном храму, обавио славску литију, благословио славско кољиво и преломио први славски колач. Високопреосвећеном су саслуживали јереј Немања Лакић и ђакон Вукота Вишњевац. Све је чудесно, торжествено и за памћење било.


На крају цјелокупног програма освећења и свете литургије Високопреосвећени се обратио вјерном народу и између осталог казао:
''….. прије свега, браћо о сестре и драга дјецо, дозволите да вам честитам овај велики и историјски дан и догађај, догађа освећења овог новоподигнутог храма. Уистину је ово велики дан и догађај за свакога од нас, а посебно за овдје данас присутне младе генерације нашег Народа који ће памтити и сјећати се овог догађаја и преносити им своје приповједање…. …. Зато, данас се радујте и веселите, јер ово је дан којег створи Бог да се у њему радијемо и веселимо. Све проблеме кроз које сте прошли данас оставите и заборавите, и мислите само на овај величанствени догађај…. Данас се са вама радују и сви ваши дични преци – очеви, ђедови, пранђедови! Данас сте, уистину, испунили њихова надања и вјеровања. Сигурно су они много прије вас хтјели и жељели подићи овакав или сличан храма овдје у Висовици, али нису им омогућавали њихови тлачитеље, који су им ускраћивали сва људска, вјерска и национална права. …И драго ми је да сте баш изнад њиховог гробља, изнад њихових гробница подигли овај храма у којем ће се они дананоноћно радовати и веселити….
Браћо и сестре, храм је мјесто нашег сусретања са Богом. У Старом завјету Бог преко пророка Мојсија нареди да синови Израиљеви направе ''светињу, да међу њима пребива''! Соломон направи велики храм да се у њему приносе жртве те чине молитве и мољења. И на сваком том освештаном мјесту Бог се на тајинствени начин пројављује и обитава, освећује и спасава. Тако је од данас овај освећени храм мјесто вашег молитвеног сусретања са Богом, вашег разговора са њим, вашег освећења Њим и у Њему кроз свете тајне тијела и крви Господње, али и кроз друге свете тајне и свештене радње…...
Посветисмо овај храм Светој великомученици Марини (огњеној Марији) која својим светим живљењем и светом ревношћу за Христа Бога Њенога задиви ондашњи многобожачки свијет Писидије. То је данашње шире подручје Анталије у Турској. Њено чврсто и непоколебљиво исповједање вјере у Христа Господа претвори је у ''огњену Марију'' која горјаше у страдањима и слављењима Христа Бога. ….. Све је то она чудесно издржавала јер са њом бјеше Христос Господ и сва војска небеска….. Данас нас она благосиља и моли се за нас. Примјер њене свете вјере и светог живљења нека не буде, браћо и сестре, само потсјећање, већ позив и обавеза да и ми чврсто и непоколебљиво вјерујемо, чврсто и непоколебљиво исповједамо своју вјеру на начин како су то кроз вјекови чинили и наши свети преци………''

Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА


 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.