• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


22. 07. 2022.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ НА ЦРКВИНИ НА КРУШЧАНИМА


Данас на дан успомене светог великомученика Прокопија, 21. јула 2022. године, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански у пратњи синђела Михаила (Добрунског) и јеромонаха Серафима (Добрунскоријечког) попео се на врх планине Крушчани (надморска висина 1003м). Испод самог врха смјештено је село Ваган у општини Рудо са монашким скитом Благовјести Пресвете Богородице.


Циљ овог пењања на поприлично неприступашну планину јесте топоним ЦРКВИНА. Топоним Црквина је повезиван са народним памћењем и предањем да је ту некада била црква, да су ту живјели монаси подвижници. Штавише, народно памћење и предање каже ''да су прије двјеста (200) и више година последњи монаси отишли са Црквине подјеливши околним Србима сву манастирску имовину''. Вођени тим народним памћењем и приповједањем недавно су на позив и молбу братства манастира Добрунска Ријека на локалитет ЦРКВИНА стигли археолози које је предводио арх. Александар Јашаревић из Добоја.

Пажљивим радом и копањем откривени су темељи и патос давно порушене цркве и друга артифакта из различитих историјских париода. Још се једном показало и доказало да су народно предање и народно памћење итекако поуздани извори наше националне и црквене историје.


У знак сјећања на давнопорушени храм и монахе који су се на врх планине подвизавали подигнут је у подножју планине монашки скит Благовјести Пресвете Богородице. Скит су подигли благочестиви и побожни хришћани села: Вагана, Божовића, Раковића а уз духовно руковођење прво монаха манастира Добруна, а потом, пошто је манастир престао да фикционише и пошто је претворен у парохијску цркву, свештеника парохије Добрунске. Богу хвала манастир Добрун је обновљен, а у широком кањону мале Добрунске ријеке подигнут је нови манастир Светог оца Николаја Мириликијског у Добрунској Ријеци. Данас мнаси овог манастира одржавају скит на Вагану и ево потрудише се да се открију остаци давно порушене цркве на Црквини. Мало даље од манастира Добруна на аутопуту Вишеград - Ужице тик поред саме државне границе Србије и БиХ-не подигнут је и манастир Вардиште у Вардишту.
Молитве и благослови давноподвизавајућих монаха манастира Добруна данас су изобилни и многоструки.

Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА


 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.