• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


17. 07. 2022.

ПЕТРОВДАНСКИ САБОР У ГОСТОВИЋУ КОД ЗАВИДОВИЋА

У недељу по Петровдану, 17. јула 2022. године, одржан је традиционални Петровдански сабор код храма Св. Николе на Чардаку у Гостовићу код Завидовића.
Парох завидовићки протојереј - ставрофор Зоран Живковић служио је Св. Литургију, а по завршетку Литургије честитао вјерном народу празник и пожелио лијепо дружење у родном крају. Послије Литургије обављен је трократни опход ( литија) око храма, а онда је услиједило народно весеље уз изворну музику, а присутни народ је имамо прилику да ужива пратећи наступ културно - умјетничког друштва ''ЗАВИЧАЈ'' из Модриче у чијем саставу је већина дјеце чији родитељи су поријеклом из Гостовића.


Велики број Гостовићана, у тешком ратном времену, нашао је свој нови завичај на подручју општине Модрича, а сходно томе ова локална заједница прати и подржава све активности које су везане за родни крај ових људи, тако сваке године на овај сабор са својим народом долазе представници Општине Модрича што су учинили и данас када су били на Литургији, узели учешће у Литији, а затим и у народном весељу са народом.


У жељи да веза са завичајем буде трајна и нераскидива, како од стране генерација које су рођене у Гостовићу, тако и њихових потомака, дјеце и унучади, Гостовићани су у Модричи основали ЗАВИЧАЈНО УДРУЖЕЊЕ ГОСТОВИЋАНА које већ годинама са парохијом завидовићком остварује добру сарадњу.

Бројне активности и завршени пројекти су свједоци томе, а један значајан пројекат који је водило ЗАВИЧАЈНО УДРУЖЕЊЕ ГОСТОВИЋАНА завршен је прије два дана када је извршено асфалтирање друге дионице пута који води према цркви на Чардаку. Пројекат асвалтирања друге дионице пута према цркви завршен је средствима која је обезбиједила Општина Завидовићи уз помоћ Министарства за рад, социјалну политику и избјеглице ЗЕ- ДО кантона, а на предлог и на основу захтјева које је упутило именовано удружење.


Цијенећи добру дугогодишњу сарадњу, ЗАВИЧАЈНО УДРУЖЕЊЕ ГОСТОВИЋАНА је данас пароху завидовићком протојереју - ставрофору Зорану Живковићу додијелило Захвалницу за несебичан рад и допринос у активностима везаним за цркву у родном крају.

Протојереј - ставрофор Зоран Живковић

ФОТОГАЛЕРИЈА


 

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.