• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


29.06.2022.

ОБНОВА ИКОНОСТАСА У ТРАВНИКУ


Милошћу Божијом и благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабро-босанског Господина Хризостома настављени су радови на обнови храма Успенија Пресвете Богородице у Травнику. Овај храм је освећен 01.Августа 1854. године од стране Митрополита сарајевског Прокопија. У протеклих неколико година извршена је обнова вањског и унутрашњег дијела храма, а како би у потпуности био обновљен остало је још да се обнове фреске Романа Петровића и веома лијеп иконостас.

Због спорости добијања одобрења за извођење радова од стране Завода за заштиту националних споменика БиХ били смо принуђени прекидати радове и чекати разна одобрења како би могли наставити са обновом. Уз Божију помоћ започета је обнова веома лијепог иконостаса који краси овај храм више од стотину година. Немамо података ко је и када израдио овај иконостас али се да примијетити да је био веома добар мајстор тога времена. Колико су Срби парохије травничке поштовали своју цркву види се и према томе да су у то вријеме успјели за свега двије године да направе оволики храм, једним дијелом да га фрескопишу и да набаве веома лијеп иконостас којег су у то вријеме позлатили.

Приликом чишћења иконостаса види се да је исти био позлаћен али због влаге и разних других утицаја позлата је доста оштећена. Радове на обнови иконостаса изводие стручњаци из Сарајева на челу са Господином Есадом Весковићем. Радове планирамо привести крају до храмовне славе Успенија Пресвете Богородице када прослављамо јубилеј 170 година од почетка градње храма.
Можемо само предпоставити радост вјерника овога краја прије стотину седамдесет година када су закопали прву лопату земље за градњу свога храма гдје ће они и њихови потомци узносити молитве Господу. Једнако се радујемо и ми данас када тај исти храм обнављамо и његовом обновом обнављамо и себе да добрим дјелима зарађујемо царство Божије.


Молимо све људе добре воље као и наше бивше парохијане широм свијета да узму учешћа у обнови храма у Травнику како би га обновили да засија свом својом љепотом као и далеке 1854.године.
Своје прилоге можете уплатити на жиро рачун Црквене општине Травник са назнаком за обнову храма на број:1549995000356940 (за КМ) или из иностранства
INTESA SANPAOLO BANKA
BOSNA I HERCEGOVINA
SWFT UPBKBA22

BA39 1549995000356940
Српска православна Црквена општина Травник
Гај 7-а
72270 Травник

Парох травнички
Протојереј-ставрофор Горан Живковић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.