• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


28.06.2022.

Парастос Сарајевско-видовданским мученицима и херојима на Кошеву


Дана 28. јуна када наша Света црква молитвена прославља светог мученика кнеза Лазара и свете мученике српске – Видовдан, служена је Света литургија и парастос у Капели светог архангела Михаила на гробљу Кошево гдје се налазе и земни остаци Сарајевско-видовданских мученика и хероја.

Светој литургији и парастосу присуствовали су замјеник амбасадора Републике Србије Г-ђа Наташа Ђорђевић, Градоначелник Источног Сарајева Г-дин Љубиша Ћосић, начелник Источног Новог Сарајева Г-дин Јован Катић, замјеник начелника општине Источна Илиџа Г-дин Мирослав Лучић, директор Архива БиХ-е Г-ђа мр Данијела Мрда, делегација општине Босанско Грахово на челу са Председавајућом општинског вијећа Г-ђом Слађаном Чеко и Г-ђом Весном Самарџија, директор ОШ „Свети Сава“ из Источног Новог Сарајева Г-ђа Жељка Топалић, предсједник Борачке организације Источне Илиџе Г-дин Горан Шеховац, представници српских друштава града Сарајева и Источног Сарајева заједно са вјерним народом града Сарајева.


Тога дана сјећамо се Гаврила, Данила, Михајла, Јакова, Богдана, Недељка, Вељка, Неђе, Трифка, Митра, Марка и других, чији су земни остаци похрањени у крипти Капеле, односно испод самог њеног олтара. Сарајевско-видовдански хероји су своје животе принијели на жртвеник Образа, Части и Слободе, не само Српског, већ и свих других народа ондашње и данашње Босне и Херцеговине. Те давне 1914. године њихова жртва је била жртва љубави за друге, а не мржња према неком. Огромна већина није их нажалост разумјела. Они су осуђени, проклињани и линчовани као и цјелокупан Српски народ, који их је изродио.
Спомен-капела Сарајевско-видовданских хероја и мученика, која је освећена на празник Михољдан 2019. године, руком Његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабро-босанског Г-дина Хризостома а благодаћу Духа Светога, а након пуних 80 година од њеног подизања, свједок је и чувар не само Сарајевско-видовданских хероја и мученика, него и хиљаде сарајевских Срба од најстаријих времена до 1939. године. На њеној унутрашњој и спољашњој фасади налазе се узидани надгробни споменици са старог сарајевског гробља које је укинуто 1938-1939. године а налазило се на мјесту данашњих зграда Заједничких органа БиХ-е. Њихови гробови су прекопани, али већина споменика је уграђена у ову Капелу. За то захвалност припада нашем великом архитекти Александру Дероку и тадашњем митрополиту светом Петру. Александар Дероко који је пројектовао ову Капелу али и многе друге храмове, између осталог пројектовао је и Споменик косовским јунацима на Косову пољу и тиме вјечно повезао Косовске и Сарајевске јунаке и мученике.
Свима њима нека Господ подари Царство Невеско и вјечно сјећање на све оно што су урадили за Српски народ а једино право и истинско вјечно сјећање јесте оно које се даје у Цркви Божијој.

протојереј Велимир Дивљановић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.