• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


15.06.2022.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА НАД ЖРТВАМА УСТАШКОГ ЗЛОЧИНА У СРЕБРЕНИЦИ


На Духовски Понедјељак је у Сребреници код спомен-костурнице обиљежено 79 година од злочина који су починиле усташе, другог и трећег дана Тројичиндана 1943. године када су свирепо убили 228 Срба у Сребреници, Залазју, Брежанима и Витловцима. Служена је света Литургија и одржан је парастос.


У спомен - костурници налазе се дијелови тијела српских цивилних жртава - дјеце, жена и стараца, које су усташе побиле. То није никакво партизанско гробље, како ју је социјалистички режим деценијама лажно представљао. Ту су дијелови сакупљених костура недужних српских цивила, који су поклани у својим кућама само зато што су били православни Срби, иако нису представљали никакву опасност за тадашњи поредак. Као што су остатке пребиловачких мученика потомци њихових џелата покушали физички да униште, тако су сребренички мученици били жртва не само усташа, него и комунистичке идеологије. Фалсификујући исторојске чињенице да су велика већина усташких жртава српска нејач, на бетонском рељефу изнад костурнице израђеном седамдесетих година прошлог вијека, изображени су њемачки војници како стријељају партизане. Иако овдје није било нити њемачке војске, нити партизана, званична историја тзв. НОБа је комшијама муслиманима усташким бојовницима обукла њемачку униформу, а српску дјецу и жене маскирала у храбре младе комунисте. Српски мученици су преко 70 година чекали правду која је стигла прије неколико година када смо на спомен плочи написали само ко је, од кога и када страдао. У локалној средини познатој по успјелим историјским фалсификатима, ова демонтажа вишедеценијске лажи подигла је буру која је разоткрила жеље и намјере многих. У одбрани тзв. партизанског гробља од Истине и Правде, најгласнији су били политички лидери директни потомци усташа који су починили геноцид на Тројице 1943. у Сребреници. Кријући се иза одбране антифашистичког наслијеђа, крили су сопствено наслијеђе предака усташа, од чијих се злочина никад нису дистанцирали. Хвала Богу, ти гласови су утихнули, а спомен - костурница полако добија нови сјај .Уз помоћ Владе Републике Српске и добровољних приложника, тренутно се врше занатски радови на обнови спомен - костурнице. Када се обнова заврши, препоручујемо је за обавезну станицу сваком знатижељном путнику који долази да се упозна са историјом мученичког сребреничког краја.

протојереј Александар Млађеновић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.