• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


06.06.2022.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ЧАВАРИНАМА КОД СОКОЦА


У недељу седму по Васкрсу,  ове  2022. године то је пало на 5. јун, наша Света Црква молитвено и празнично сјећа се и слави Свете Оце Првог васељенског сабора који одржаше 325. године у древној Никеји у Западној Анадолији. Новоподигнути храм у селу Чаваринама, недалеко од Сокоца на Романији, посвећен је светим богоносним оцима Првог васељенског сабора и прославља их као своју крсну славу и своје небеске заштитнике.

Свету архијерејску литургију, са почетком у 09:00 часова, служио је Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом, уз саслужење: јеромонаха Владимира Ђуричића, јереја Милана Ђукића и ђакона Будимира Гардовића.

Након свете литургије обављен је трократни опход око светог храма, а у наставку је Високопреосвећени митрополит преломио славски колач и осветио славско кољиво.


Високопреосвећени митрополит Хризостом је, обративши се вјерницима, истакао:“...Свети Оци Првог Васељенског Сабора, сабравши се у Никеји на Првом васељенском сабору богословски су и Духом Светим третирали пробле Цркве Христове, који су се у међувремену појавили, и који су пријетили да Цркву Христову лише благодатбе Истине, односно Истинске науке  Господње. Истинска и неискварена наука, односно Ријеч Господња је свеспасавајућа Наука Христова. Јеретици су уораво хтјели прво Науку госпоњу свести на ниво филосовских мишљења и промишљања, а потом Цркву Христову празном и бескорисном заједницом...........  Црква је тада донијела важну одлуку, на начин да је формулисала учење Цркве о Богу, о Сину Божијем  - оваплоћеном, рођеном, пострадалом , васкрслом и вазнесеном. Коначно је Црква свијету објавила у Којег и Каквог Бога Хришћани вјерују,...........тако је настао Никејски Символ вјере гдје је тачно прецизирано у шта то ми хришћани вјерујемо....... Управо то читамо сваки дан и у свим молитвама, исповиједамо Бога Оца као творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог и Господа Исуса Христа Сина Божијег који је у свему исти са Оцем, исте суштине и исте природе, који је дошао на свијет, страдао, васксао и вазнио се на небо и који ће опет доћи да суди живима и мртвима.........веома је битно да се сјетимо тих 318 Светих и Богоносних Отаца који су вјеру утврдили, али су утврдили и Цркву на начин да је до данас остала непоколебљива у вјери и исповједању, управо зато што је кроз Њу – Цркву Божију Дух Свети говорио и дјелао, чувао је и исправљао.......“.

Ненад Марковић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.