• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


04.06.2022.

СПАСОВДАН - СВЕЧАНОСТИ У ИСТОЧНОМ НОВОМ САРАЈЕВУ


Овогодишњи (2022) празник Вазнесења Господа нашег Исуса Христа на Небеса и сједање с' десне стране Бога Оца (Спасовдан) свечано је и торжествено прослављен. По догађају који се данас збио  на тргу ''Србија'' у Лукавици ушао је у историју како саме Општине И.Н. Сарајево, града Источно Сарајево, тако исто и саме митрополије Дабро-босанске и Републике Српске. 

Наиме, данас је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом са свим свештенством архијерејског намјесништва Сарајевског  благословио земљиште за будући храм Христа Спаситеља на дијелу трга ''Србија'' у Лукавици те  осветио и подигао крст на мјесто будућег жртвеника господњег. 
Након освећења земљишта и Крста Господњег.

Окупљеном народу божијем на тргу ''Србија'' обратио се Високопреосвећени Господин Хризостом, Митрополит дабробосански и између осталог истакао: ''......... нека је срећан и благословен овај велики Дан и велики Празник Господа нашег Исуса Христа. Ми православни Срби га називано Спасовданом и справом Га тако називамо јер је он ДАН нашег СПАСИТЕЉА (СПАСА). Господ се чудесно, на чудесан начин, узнесе на Небеса и сједе с' десне стране Оца свог Небеском.  …… Али, ово је и наш празник, празник свих хришћана који повјероваше у Васкрслога Исуса Христа и крстише се у име Оца и Сина и Светога Духа. Господ нас спасе од вјечне смрти, власти гријеха и сатане и СА СОБОМ УЗНЕСЕ НА НЕБЕСА и постави нас да јесмо са Њим с' десне стране Оца нашег небеског по благодати……… Нека је срећна крсна слава наше општине Источно Ново Сарајево. Честитамо господину нечелнику Катићу, Господину градоначелнику Источног Сарајева Господину Ћосићу, предсједнику Скупштине и свим одборницима и, разумије се, свим грађанима ове Општине…………… Данас је и Историјски дана наше Цркве – наше Митрополије, али и овдашњих прве и друге парохија Лукавичких, јер ево благословисмо земљиште за будући храм Христа Спаситеља у који ћете се ви, браћо и сестре, и они који ће послије вас доћи сабирати на молитву, молити се и освећивати за Живот вјечни са светим тајнама Христа Господа. Ево  и Крст Часни пободосмо и подигосмо на мјесто гдје ће бити свети жртвеник Господњи. Ово је благословени и свети почетак једног великог дјела који почињемо да градимо у Име Божије, а на наше спасење…… Ево и ми ова генерација Српског народа прибројасмо се нашим светим прецима, светим Немањићима и Хребељановића и свих послије њих до дана данашњега  који Србију и свијет од Јерусалима, преко Свете Горе, Солуна, Скопја па све до Далмације  украсише црквама и манастирима. И зато остадоше у историји познати као велики и славни, велики по вјери и дјелима, славни по својој светости. У нови вријеме наша браћа широм свијета расијана украсише и украшавају овај свијет својом вјером и својим дјелима градећи цркве и манастире од Новог Зеланда до Канаде, Америке, Европе и Африке.  Угледајући се на њих почињемо да радимо на великом дјелу и позивамо вас да нас овај храм, сједињни и уједини, умножи у добру и обожи у светом живљењу. Уградимо се у овај храм у будимо оно ''живо његово камење''. ………… Нека буде срећно и благословено……''   


У наставку овог славља и торжества обављена је Велика Источносарајевска литија која је својом љепотом и торжетсвом одушевила све њене учесника, али и оне који су је посматрали и гледали са стране.
И шта на крају умјесто закључка рећи него да је све свето и честито било и миломе Богу приступачно.

Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАЈУ, ЈУНУ И ЈУЛУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.