• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


03.06.2022.

МАТУРАНТИ ИЗ ФОЧЕ У САРАЈЕВУ


У четвртак, 26. маја текуће 2022 године, на позив Његовог Високопреосвештенства митрополита дабробосанског Господина Хризостома, ми матуранти нашег богословског училишта ''Светог Петра Дабробосанског'' у Фочи, на нашу велику радост, упутили смо се у сједиште Богом спасаване митрополије Дабро-босанске – у Сарајево. Из Фоче смо кренули у јутарњим сатима. Са нама су путовали Ректор наше Богословије протонамјесник Љубомир Пријовић и наш разредни старјешина професор Борислав Бјелогрлић. Након двосатног и више путовања од Фоче до Сарајева по поприлично лошем путу  стигосмо у сунцем обасјано и топло Сарајево. Вријеме прекрасно.


Са великом радошћу и љубављу дочека нас у палати митрополије наш домаћин Високопреосвећени митрополит Господин Хризостома са својим сарадницима и ђаконима. Дочека нас, пожеље добродошлицу и  домаћински почасти.  У изузетно пријатном дружењу и разговору  митрополита и матураната, како о нашим одлазећим данима, тако и о богословским данима нашег митрополита,  истакнуто је колико је значајно било наше петогодишно заједничко живљење, учење и наши односи, који су де факто постали више од другарских, односно братски. Из тог разговора смо закључили да су проведени дани у богословији, вјероватно и најљепши дани наших живота, које ћемо памтити до краја живота. Уз много очинских савјета и поучних прича, било је и много занимљивих анегдота којима је митрополит добио пуну пажњу ректора, професора и нас матураната.


Након послужења у палати Митрополије домаћин Високопреосвећени Господин Митрополит повео нас је до  Саборног  храм Рођења Пресвете Богородице, у ком нас је дочекао старјешина храма јереј Немања Ђуреиновић, који нам је укратко изложио историјат ове свете цркве, те нас упознао са одређеним историјским ситуацијама и околностима кроз које је саборни храм од његове градње па све до данашњих дана прошао.


Послије обиласка овог велељепног и у сваком погледу јединственог  храма, који је свакако један од симбола Сарајева, кренусмо у шетњу градом кроз Штросмајерову улици и Баш чаршију па све до старе Сарајевске цркве. Током шетње Високопреосвећени нам је скретао пажњу на све посебно лијепе објекте и њихове фасаде. Застадосмо испред  римокатоличке катедрале Срца Исусова о којој је митрополит испричао најзначајније историјске моменте. Такође застадосмо и испред  Гази Хусрев-бегове џамије, која је позната као Бегова џамија, као и поред сарајевске Сахат-куле, која се налази непосредно поред Бегове џамије. Овом градском – башчаршијском шетњом митрополит је успио да нам укратко  приближи културу и дух старог Сарајева. Стигосмо у бисер града Сарајева и наше Цркве у цркву св. Арханђела Михаила и Гаврила, која је у народу позната као Стара православна црква или Стара црква на Башчаршији. Испред храма дочекали су нас  старјешина храма протојереј Велимир Дивљановић и ђакон Вукота Вишњевац. По уласку у храм, поклоњењу истом  и цјеливању руке Свете Текле, отпјевали смо тропаре Светих  Арханђела и Свете Текле. Старјешина храма протојереј Велимир Дивљановић нам  је изложио историјат храма, али и Срба у Сарајеву. Потом смо обишли простор око старе цркве који је уистину импресиван,  те  музеј Старе цркве, гдје смо још детаљније упознати са иторијом  митрополије Дабро-босанском и Црквене општине Сарајево и околностима  кроз које су пролазиле и муке и патње које су претрпјеле у временима Отоманског и Аустроугарског царства. Највећу нашу пажњу привукао је Антиминс Светог Свештеномученика Петра, митрополита дабробосанског, који је духовни и молитвени заштитник нашег Богословског  училишта.


Пуни утисака од свега што смо видјели и чули, наш домаћин Високопреосвећени Господин Митрополит позвао нас је на  ручак, односно, трпезу љубави, у правом смислу те ријечи, у трпезарији Црквене општине старе сарајевске Цркве.   Након богатог  ручка Високопреосвећени нам је понудио одлазак на Јахорину, а што смо са задовољством прихватили. Прво посјећујемо и обилазимо храм  Светог Василија Великог на Јахорини,  који је још у изградњи. Обилазећи ову прелијепу планину, гледајући очаравајуће пејзаже и кроз шетњу у којој су сви удахнули свјеж планински зрак, овај наш дан добија изузетно лијеп и неочекиван завршетак. Митрополит нас одводи у хотел „Термаг“  да нас још једном почасти са освјежавајућим пићем и колачима. Пуни утисака и доживљаја, захвали смо се  нашем Митрополиту на овако пријатном и домаћинском дочеку и на цијелодневном дружењу и испратисмо га за Сарајево, а ми након још кратког задржавања кренусмо за Источно Сарајево па назад за нашу Фочу.  Овај дан и све што смо у њему доживјели и видјели остаће за свагда у нашим сјећањима и неизбрисив из нашег памћења.

Ђорђе Вујичић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАЈУ, ЈУНУ И ЈУЛУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.