• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


08.05.2022.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У МИЉЕВИНИ


Данас, 8. маја 2022. године, у трећу недељу по Васкрсу или недељу жена Мироносица, када се сјећамо њихове посјете запечаћеном гробу, којег нађоше отвореним и анђела Господњег који им рече да Исус васкрсе Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом посјетио је Миљевину, мјесто недалеко од Фоче. Високопреосвећени митрополит је у храму Светог пророка Илије служио свету архијерејску литургију са почетком у 09:00 часова, а уз саслужење јереја: Душана Андрића, архијерејског намјесника србињског и Милоша Јањића, професора богословије у Фочи  те ђакона Будимира Гардовића.


Данас  прослависмо и Светог апостола и јеванђелисту Марка, - једног од тројице синоптичара који нам потпуно јасно и прецизно изложи што Христос учаше и чињаше међу људима.  


Његово Високопреосвештенство митрополит Хризостом је у бесједи истакао: ''...Свети апостол и јеванђелист Марко говори о страху који је обузео жене мироносице када су видјеле гроб отворен и анђела Господњег који им рече да Исус устаде, васкрсе и показа им мјесто гдје бјеше положено тијело његово………. Није лако, браћо и сестре, обичном човјеку доживјети сусрет са Богом, доживјети оно што је доживио Свети пророк Мојсије на Синају или остали пророци који су били затечени и преплашени када им се Бог јављао.......исто као и Богородица која је била преплашена када је анђео Господњи ушао у њену собу и рекао „радуј се Маријо, јер си наша милост пред Богом...“ Тако и овај сусрет жена мироносица са анђелом и вијешћу коју им је саопштио оправдан је узрок страха. Тај страх, је благословени страх,страх божији, разумљив је и оправдан! …… Адаме, гдје си? Пита Господ палог Адама у Едемском рају гдје је? Јер се бјеше уплашио и  одговори Адам  Господу:  чух глас твој у врту, па се поплаших, јер сам го, те се сакрих! …………  Дакле, гјешност људска и недостојност за пристуствовање близини божије  је примарни разлог страха. Бог је Свет и без гријеха, а нема човјека који живи а да неће сагрјешити, нема га ни једнога без гријеха. Тога су биле свјесне и жене мироносице и зато се уплашише. Васкрсли Исус Христос није више учитељ (рави) из Назарета, већ савршени Бог и савршени човјек који васкрсе из мртвих……Немогуће је човјеку видјети Бога и остати жив! Зато се Бог кроз разне начине јавља човјеку, било преко анђела, било преко гласа или шума вјетрова......... Данас се сјећамо те велике улоге и великог значаја жена мироносица, како у самом животу Господа Исуса Христа, тако исто у животу Цркве Божије јер прве чуше вијест да је Исус Христос васкрсао. Оне прве јавише апостолима и браћи да им се јавио анђео Господњи и рекао да је Он васкрсао!........ Црква истиче њихову ревност и до краја оданост Богочовјеку Христу, па чак и онда када се апостоли због страха од јудеја уплашише и побјегоше свак на своју страну, а оне храбро и одлучно, ујутру рано, још по мраку, иду ка гробу да послуже Господу……''.

Ненад Марковић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАЈУ, ЈУНУ И ЈУЛУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.