• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


08.05.2022.

МАТУРАНТИ ФОЧАНСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ НА ЕКСКУРЗИЈИ У ГРЧКОЈ

     У сриједу, 27. априла текуће године, по благослову Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабро-босанског Господина Хризостома, а по одобрењу Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, ученици V разреда Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи, након вечерњег богослужења упутили су се, у пратњи ректора богословије, протонамјесника Љубомира Пријовића, проф. црквеног појања и разредног старјешине, господина Борислава Бјелогрлића, те управника интерната, господина Славише Ивановића, на матурантску екскурзију у сјеверни дио Репиублике Грчке. Екскурзија је у организацији туристичке организације „Глобус Травел” из Пала.


У четвртак, 28. априла, ученици су у поподневним часовима стигли у топлу Грчку. Најприје су посјетили градић Вергину у ком се налази и музеј са гробом знаменитог владара, Филипа II Македонског. Затим су се смјестили у паралијски хотел „Паралија ин”, у ком су провели наредна четири дана, која су искористили  за излете у оближњим познатим мјестима. Остатак дана, који је био украшен љепотом и топлином сунчевих зрака, ђаци су провели купајући се на обалама Егејског мора.


Сљедећи дан посјетили су древни грчки град Солун – Тесалоники, у ком су обишли цркву Светог Великомученика Димитрија, заштитника града Солуна, гдје их је срдачно дочекао јерођакон Пантелеимон Цавлидис, студент Православног богословског факултета у Фочи. Овдје су се ученици поклонили моштима Светог Димитрија, а затим су обишли  и бројне знаменитости попут Бијеле куле, те дијела силних и широких зидина које су опасавале Солун у древним временима за одбрану од непријатеља, као и споменик Александру Македонском и Галеријев славолук. Ученици су добили и слободно вријеме које су искористили за шетњу Аристотеловим тргом и чувеном солунском пијацом, гдје су их окријепили мириси мора, и познатих грчких производа.


Трећег дана екскурзије ђаци су посјетили манастир Метеориме (грч. „лебдеће камење“) – скупу манастира у близини града Каламбаке у западној Тесалији, а у пратњи свештеника Ризоса Комицаса из околине Ларисе, некадашњег начелника општине Килелер, који је током отаџбинског рата пружао велику помоћ српском народу из Фоче и околине. Метеори су познати  по свом несвакидашњем положају на стијенама и сматрају се највриједнијим скупом манастира у Грчкој, након светогорских. Ученици су посјетили главни манастир – Велики Метеор, односно Преображењски манастир, који је подигнут средином 14. вијека, као и манастир Светог Стефана из 16. вијека, у ком су имали прилику погледати и цјеливати камен којим је каменован Свети првомученик и архиђакон Стефан. У остатку дана посјетили су и катедрални храм и сједиште митрополије у Лариси, гдје су били богато даровани од стране митрополита Ларисе, који је због обавеза био спријечен да их лично угости, те је то по његову благослову учинио архимандрит Рафаил, старјешина саборне цркве, који је, у име Митрополита Ларисе, предао пригодне поклоне ректору Богословије за Његово Високопреосвештенство Митрополита дабро-босанског Господина Хризостома. Наши ученици су присуствовали су и чину крштења и вјенчања у саборном храму. Ректор Богословије поклонио је митрополиту Лaрисе у знак захвалности икону Свештеномученика Петра Зимоњића, заштитника богословског училишта у Фочи. На крају дана и пријатног дружења, свештеник Ризос, пошто је за ђаке и њихове пратиоце организовао ручак, даровао је ректора Богословије, оца Љубомира епитрахиљем. У повратку у Паралију ученици су посјетили и једно од највећих светилиште Грчке – цркву Свете Петке, која се налази крај ријеке Пиниос, у пећини, скривена у бујној вегетацији. Овдје су имали прилику и да се умију и окријепе водом са извора Свете Петке.
Четврти дан искориштен је за одмор у мирном мјесташцу Паралији, разгледању исте, те купању на мору. Сљедећег дана је услиједила поновна посјета граду Солуну којом приликом су наши ђаци посјетили ставропигијални манастир Влатадон, који представља јединствени византијски манастир у Горњем граду у Солуну. Послије тога услиједио је повратак у Фочу. У Нишу је наше богослове угостио свештеник Синиша Пиљановић, заједно са господином Стефаном и госпођом Катарином Маринковић, који су обезбједили вечеру за све присутне.
Овим путем захваљујемо се свима поменутим на лијепом дружењу и домаћинском пријему, који је само још једна у низу од потврда да су Грци и Срби братски народ, који одржава историјски континуитет, велику слогу и непрекидно јединство.

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У МАЈУ, ЈУНУ И ЈУЛУ 2022. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.