• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


08.04.2022.

ЗАВРШЕНИ РАДОВИ НА ЕЛЕКТРИФИКАЦИЈИ И РАСВЈЕТИ ХРАМА РОЂЕЊА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА НА ЦРКВИНАМА-РОГАТИЦА

Дана 6. априла 2022. године завршени су груби радови на изградњи електро-вода до храма Рођења Светог Јована Крститеља на Црквинама, општина Рогатица.
Изградња храма на Црквинама започета је сада већ давне 2009. године несебичним залагањем парохијана и поклоника из три општине које су у окружењу, Хан Пијесак, Соколац и Рогатица. Светионик вјере, мјесто које спаја све људе овог краја су синоними за ово светилиште вијековима иза нас, а археолошким ископавањима су откривени и темељи старог манастира из 13. вијека.
Све до данас, храм је био без електричне енергије, што је умногоме отежавало одржавање прослава и свечаности, али и свих богослужења током године.


Средином 2021. године покренута је иницијатива да се храм на Црквинама освјетли, несебичним залагањем припадника УГ ,,Црквине“ и ЦО Борике, започето је прикупљање средстава, а недуго после тога Општина Рогатица је преузела цјелокупни пројекат ископавања вода и полагања електро-кабла до храма на Црквинама. Средства која су прикупљена заједничком акцијом ЦО Борике и УГ ,,Црквине“ утрошена су за изградњу расвјете око храма и порте. Посебно се истакао господин Ацо Станишић, који је донирао цјелокупни износ за прикључак Електродистрибуцији што је умногоме убрзало реализацију овог пројекта.
Данас, после дуго времена, понос овог краја храм на Црквинама, засијао је и овоземаљским сјајем под рефлекторима, на велику радост и задовољство свих вјерника којима су Црквине дубоко усађене у срца. Поносно и пркосно стоји на обронцима Деветака спајајући све људе добре воље, својом светошћу позива к себи, позива к Христу.
Ово је само једно поглавље, а већ ове године у плану је и асфалтирање приступног пута до храма, а затим и припремни радови на зидовима који су потребни ради потпуног иконописања унутрашњости храма.

СВЕ МОЖЕМО, ГОСПОДЕ СВЕМОЋНИ, КРОЗ ТЕБЕ И КРОЗ ТВОЈУ УВИЈЕК ПРИСУТНУ МОЋ У НАМА!

јереј Драган Јовић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ 2021. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.