• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


03.04.2022.

ЧЕТВРТА НЕДЕЉА ВАСКРШЊЕГ ПОСТА У МОКРОМ


Данас, 3. априла 2022. године, у четврту недјељу васкршњег поста, посвећену преподобном Јовану Лествичнику, а на дан успомене преподобног Јакова исповједника, село Мокро у општини Пале, имало је велики и историјски дан и догађај. Наиме, данас су благодаћу Духа Светога, а молитвама и руком митрополита дабробосанског Господина Хризостома освештане новоживописане фреске у парохијском храму Успенија Пресвете Богородице.

Овај новосвештани фрескопис је дјело руку иконописаца окупљених око јеромонаха Серафима Глигића, сабрата манастира Добрунска Ријека код Вишеграда.


Након освећења фрескописа Високопреосвећени Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију св. Василија Великог, а уз саслужење протојереја: Николе Ковача, арх. намјесника соколачко-паљанског и Далибора Стакића, пароха прве парохије мокрањске и ђакона Будимира Гардовића.


У бесједи на јеванђелску тему ''Вјерујем Господе, помози моме невјерју'' Високопреосвећени је између осталог истакао: ''…………. гле, браћо и сестре, отац демонизованог сина издваја се из групе књижевника и фарисеја, који се расправљаху са ученицима његовим и прилази Господу Исусу Христу да са њим расправља о томе како његови ученици не могоше да помогну његовом демонизованом сину. Господ срцезналац и зналац наших помисли и мишљења одмах је разумио намјеру, дух и каратер човјека који му прилази и наступа на овакав начин. И први пут видио Господа Христа резигнираног како реагује ријечима ''о, роде невјерни, докле ћу с вама бити? Докле ћу вас трпјети?''………..Да, род невјерни, којег је сам Бог изабрао да буде Његов народ је род невјерни и тврдоврати! Нису вјеровали Богу ни онда када их је он избављао из руку њихових непријатеља, када их је предводио до земље обећане, ни онда када је толика чудесна дјела пред њима чинио. Напротив, тај род невјерни увијек се борио против Бога. Само име Израиљ, које је понио праотац Јаков значи борац против Бога, дакле, онај који се бори против Бога! Неки су покушавали да то тумаче на начин да се он борио за Бога. Нажалост, истина је да се он сву ноћ у сну борио против Бога, рвао се са Богом. ……….. Али, чујте шта још невјерни отац говори Господу Христу: ''него, ако што можеш, помози нам, смилуј се на нас''. Дакле, он, иако је чуо за Христа из Назарета, чуо је да Он твори дјела која нико прије није творио, да лијечи болесне, отвара очи слијепима, да васкрсава умрле, неодговорно и без вјере каже Му ''ако што можеш''. Он је типичан примјер савременог човјека, човјека невјерника наших дана и наших времена. Он не вјерује, већ иде да куша, како ученике тако и самог Учитеља…… Разумјевши помисли и намјере његове Господ му директно одговара: ''ако можеш вјеровати, све је могуће ономе који вјерује''!........... Тек на ове спаситељеве ријечи, које су громовито разобличиле кушача и невјерника, гле, он одједном, попут силног извора емоција са сузама повика '' вјерујем, Господе, помози моме невјерју!'' Он, исповједа свој велики гријех невјеровања и моли Господа Христа да, прије свега њега излијечи од невјеровања, а потом да излијечи сина његова……… У наставку описа овог невјероватног и потресног догађаја чусмо шта Господ одговори његовим ученицима на питање ''зашто га ми не могосмо истјерати?'' Господ им одговори: ''овај се род  ничим не може истјерати до молитвом и постом''! Да, браћо и сестре, само молитвом и постом ''зли род'' – род злог демона може се истјерати. Зато ми и постимо, молимо се и тражимо помоћ од Бога, као што је то чинио Свети Јован Лествичник, којег данас Црква слави и коме је посвећена ова четврта недјеља поста…… он је био велики подвижник Синајске пустиње и игуман манастира Свете Екатерине на Синају, али и писац чудесне божанствене Љествице, љествице божанских врлина које морамо и требамо постићи како би задобили Царство Божије………''

Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ 2021. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.