• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.


21.03.2022.

ОБНОВА ХРАМА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У КАКЊУ


У славу Божију, заступништвом Светих апостола Петра и Павла, започета  је обнова храма Светих апостола Петра и Павла у Какњу. Ако Бог да 2025. г. парохија добрињска у Какњу ће прославити јубилеј, 100 година постојања  храма. Циљ нам је да уз Божији благослов и наше заједништво, након обнове  многих светиња- капела и гробаља и изградње других Црквених објеката  на  добрињској и осталим парохијама, са истим успјехом реализујемо и обнову централног храма у Какњу.   До сада изведени радови обухватили  су уклањање ламперије, постављање подне термо-изолације,  инсталацију подног гријања, изливање естрих подлоге и набавку Топлотне пумпе система ваздух-вода  чиме је обезбијеђен економски најисплативији  властити извор топлотне енергије за гријање  храма  капацитета 9,6 kw грејне снаге. Наредних дана предстоје радови  на постављању керамичких плочица, повезивање Топлотне пумпе са системом  подног гријања и  санација и кречење  зидова након уклањања ламперије. У складу са могућностима, за наредни период планирано је извршити  замјену столарије и  реконструкцију фасаде.


Планирано је да прва фаза обнове храма обухвати скидање ламперије у храму , инсталацију подног гријања, изливање естрих подлоге те набавку и уградњу керамичких плочица. Према предрачуну вриједност наведених радова прве фазе обнове износи 16.949,10 КМ.
Неопходна средства за прву фазу обнове дијелом су осигурана претходне године у износу од 4.500,00 КМ. Наведена средства су Српској православној Црквеној општини у Какњу уплатили Министарство културе, омладине и спорта Зеничко-добојског кантона 1.500,00 КМ и Општина Какањ 3.000,00КМ . Преостала донаторска  средства за финансирање радова  обнове нашег храма у износу од 14.300,00 КМ осигурана су у току свега неколико дана донацијама комшија и пријатеља из Какња, прилозима парохијана  из Какња, регије и дијаспоре. Велику подршку пројекту обнове храма у Какњу дали су и извођачи радова који су по минималним цијенама извршили набавку  материјала  и извођење радова. Захваљујући таквом пријатељском односу који гајимо са пријатељима из Какња, као  и избјеглим парохијанима који ће бесплатно извршити радове постављања керамике, укупни трошкови реализације прве фазе обнове храма ће износити око 10.000,00 КМ. У договору са донаторима, приложницима и извођачима радова дио  уштеђених  финансијских средства у износу од  7.900,00 КМ је усмјерен на набавки Топлотне пумпе. Током реализације пројекта обнове какањског храма, у складу са расоположивим средствима, размотрићемо наредне подухвате на обнови храма- замјену столарије и обнову фасаде. Према предрачуну  набавка и уградње комплетне столарије на храму Светих апостола Петра и Павла у Какњу ће коштати  18.900,00 КМ и тренутно се активно  ради на прикупљању средстава за финансирање набавке и уградње столарије.  
Надамо се и вјерујемо да уз Божију помоћ и наше заједништво Бого-угодно дјело које смо започели можемо успјешно и реализовати како би у међусобној слози и братској љубави достојанствено прославили јубилеј 100 година постојања нашег храма.

Средства за обнову храма  Светих апостола Петра и Павла у Какњу се могу  уплатити на име: СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВЕНА ОПШТИНА У КАКЊУ, број текућег  рачуна 161 065 000 312 0032, са назнаком ,,за  обнову цркве у Какњу ''

испред управе храма и   Црквеног одбора
привремени парох     и   секретар
јереј Драгиша Цвјетковић

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

 

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ 2021. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.